Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Även vissa europeiska flygplatser kan komma att omfattas av USA:s restriktioner om elektronikprylar i handbagaget. Arkivbild.

USA överväger hårdare regler för Europaflyg

Amerikanska myndigheter överväger att införa ett förbud mot elektronikprylar som är större än mobiltelefoner i handbagaget på flyg från flera europeiska flygplatser, uppger källor för nyhetsbyrån Reuters.

"Inget slutgiltigt beslut har fattats om att utöka restriktionerna för större elektroniska prylar i flygkabiner. Men vi överväger frågan", skriver David Lapan, talesperson för amerikanska departementet för inrikes säkerhet (DHS), till The Washington Post.

I mars införde USA och Storbritannien nya restriktioner, som innebär att passagerare från tio flygplatser i Turkiet, Mellanöstern och Nordafrika hädanefter inte får ta med datorer och läsplattor in i kabinen, utan att de måste checka in all elektronik som är större än en mobiltelefon. Bakgrunden var oro att bomber kan gömmas inne i prylarna.

Under torsdagen träffades företrädare för DHS representanter för amerikanska flygbolag för att diskutera en skärpning av reglerna. Och enligt Reuters källor kommer USA:s regering troligen att inkludera vissa europeiska flygplatser i förbudet.

Efter att EU krävt ett klargörande om planerna kommer besked om att en telefonkonferens ska hållas under dagen.

- Ett telefonsamtal mellan USA:s minister för inrikes säkerhet John Kelly och ett antal europeiska ministrar är inplanerat senare i dag, säger Anna-Kaisa Itkonen, talesperson för EU-kommissionen, enligt Reuters.