Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

USA överger linje om tvåstatslösning

USA kommer inte längre att trycka på för en tvåstatslösning för Israel och de palestinska områdena. Beskedet är en skarp sväng för den amerikanska politiken kring konflikten.

- En tvåstatslösning som inte skapar fred är inte ett mål som någon vill ha, säger en högt uppsatt tjänsteman i Vita huset, som vill vara anonym.

Uppgiften om att USA nu överger den tidigare linjen kommer i samband med att Israels premiärminister Benjamin Netanyahus besöker Washington.

Tjänstemannen i Vita huset säger att USA inte längre vill diktera villkoren för en fredsuppgörelse, utan hellre vill att parterna själva bestämmer vad som fungerar bäst.

- Målet är fred, oavsett om den kommer till i form av en tvåstatslösning eller något annat som parterna vill.

Netanyahu besöker på onsdagen president Donald Trump i Vita huset. Trump väntas erbjuda amerikansk hjälp med att nå en lösning i konflikten.

I många årtionden har USA stöttat en tvåstatslösning, både under republikanskt och demokratiskt styre. Netanyahu omvaldes med löftet att aldrig erkänna en palestinsk stat, ett löfte som försämrade relationen med Vita huset. Obama sade vid flera tillfällen att de israeliska bosättningarna var ett hinder för en tvåstatslösning.

TT-AFP

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.