Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA: Ökat säkerhetspådrag efter Berlin

New Yorks polis ökar säkerhetspådraget efter attacken i Berlin. Beväpnad polis bevakar den intensiva julhandeln. Säkerheten har också ytterligare förstärkts vid Trump Tower på femte avenyn.

New York uppfattas efter terrordåden den 11 september 2001 som det främsta målet i USA. Säkerheten utökades redan under thanksgivinghelgen i slutet av november som är en av USA:s största shoppinghelger med black friday då den skakiga handeln tidigare under året skall rätas upp och röda siffror bli svarta.

New York hade i år en svagare handel än vanligt under thanksgiving men de sista helgerna före jul har sett bättre ut . Säkerheten är ett viktigt inslag när julmarknader och utomhusaktiviteter drar till sig tusentals besökare.
Beväpnade poliser har kommenderats till Rockefeller Center och förstärker den ordinarie obeväpnade vaktstyrkan som ser till att julfirare  kan fotografera granen och åka skridskor på den nyspolade isen.

Trottoaren och tvärgator vid Trump Tower på femte avenyn är avspärrade sedan Donald Trump vann presidentvalet. Dådet i Berlin har lett till utökade säkerhetskontroller och gångtrafikanter hänvisas till andra sidan av avenyn. Besökare till Trump Tower - med restauranger och kafé-  säkerhetskontrolleras och får inte ta med större paket och väskor.
Donald Trump befinner sig sedan några dagar i sitt hem Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida där han kommer att fira julhelgen. President Barack Obama har rest till Hawaii och stannar där till nyår.

Trump twittrade direkt och fördömde dådet i Berlin. Han hävdar att de senaste  i Berlin, Turkiet och Schweiz bara är början på något mycket värre. 
- Den civiliserade världen måste ändra sitt tänkande, twittrar han.
Dottern Ivanka  har på twitter sänt sina kondoleanser till offrens familjer . Därmed har Ivanka börjat inta den officiella roll som väntar henne när hon får kontor i Vita huset efter installationen den 20 januari.

Från Vita huset har kommit officiella uttalanden som fördömer våldet.
Rapporter kommer från alla storstäder i USA att säkerheten har utökats. Det gäller framför allt flyg-och tågtransporter men även mjuka mål som julmarknader bevakas. 
FN har också förstärkt säkerhetsarrangemangen. Säkerhetsrådet har just antagit en resolution som innebär att FN-observatörer snabbt skall sättas in för att garantera att evakueringen av Aleppo  fortsätter enligt planerna.
Demonstranter har tidigare protesterat mot att säkerhetsrådet inte kunnat komma överens.
Tung trafik har det senaste dygnet dirigerats om så att den inte passerar FN:s huvudkvarter på första avenyn. Även andra avenyer har stängts av för lastbilstrafik och polis kontrollerar större transporter. 

I USA finns nerverna ständigt på ytan efter terrorattacken  för femton år sedan och den serie av dåd som förkommit sedan dess. Berlinmassakern  ökar vaksamheten i vardagen just inför julhelgen. Med den nyvalde presidenten Donald Trump bosatt i hjärtat av New York har hotbilden ökat dramatiskt.

  
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.