Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA återupptar luftanfall i Somalia

USA har genomfört nya lufträder riktade mot terrorgruppen al-Shabaab i Somalia – ett par veckor efter att landet anklagades för krigsbrott med anledning av civila dödsfall.

På tisdagen bombades ett område sydväst om huvudstaden Mogadishu. Enligt USA:s Afrikabefäl dödades en stridande islamist.

"För närvarande bedömer vi att inga civila skadades eller dödades till följd av detta luftanfall", lyder ett uttalande, där man för första gången också poängterar att man rutinmässigt samlat in information om vad anfallen fick för konsekvenser på marken.

Inga amerikanska lufträder har genomförts i Somalia sedan den 18 mars. Den 19 mars släppte människorättsorganisationen Amnesty International en rapport där det framgick att 14 civila dödats och sju skadats i samband med fem amerikanska lufträder.

Det amerikanska Afrikabefälet nekade då till civila dödsfall. I fredags meddelade det dock att en kvinna och ett barn dödats i ett anfall i april förra året, vilket man säger sig först nyligen ha fått kännedom om.