Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ursprungsbefolkningen syns inte i valrörelsen

"Lyssna!" Jerome Salgato vädjar men i årets valkampanj talar ursprungsbefolkningen för döva öron. Och när protester genomförs mot en pipeline över helig mark möts demonstranter med hårda tag.

Åskmolnen blir allt mörkare och vinden tar i när dansarna nedanför scenen uppmanas att jaga bort de första tunga dropparna. Men regnet tar i och alla hukar under tältdukar och träd på ett stort öppet område i närheten av Vita huset.

LÄS MER: Allt om presidentvalet i USA


Mötet har arrangerats som ett freds-och försoningsmöte för alla oförätter som ursprungsbefolkningen genomlidit under århundraden.
– Det är märkligt att vi ens finns kvar, säger en kvinna som ordnar med några vackra fjädrar och pärlor i håret. Men titta på oss här. Ser du någonsin en maktmänniska som verkligen bryr sig om oss? Som lyssnar och förstår vad våra liv betyder?


Jerome Salgato tar emot en drömfångare som han hänger mot ett traditionellt wigwam-tält som rests på gräsmattan. Det är kanske bara drömmar som ursprungsbefolkningen har kvar när politikerna vänder blickarna åt annat håll.

Ursprungsbefolkningen, indianerna, är i genomsnitt fattigare, lägre utbildade och med sämre hälsa än majoriteten amerikaner. Och när presidentkandidaterna jagar alla grupper av väljare för att vinna deras röster talar ingen av dem om ursprungsbefolkningen som utgör omkring en procent av befolkningen. En mindre del är bosatt i olika reservat.


Utanför nyhetsbevakningen pågår ett drama om Dakota Access Pipeline, en oljeledning som skall dras rakt igenom mark där ursprungsbefolkningen bor.


Protesterna har skett till häst och till fots och mötts av nationalgardet och SWAT-styrkor som vill rensa området från alla som protesterar. Urspungsbefolkningen står ensam och Bill McKibben, som är verksam som miljöforskare vid Middlebury College i Vermont, försöker i en undanskymd debattartikel i New York Times att få till en stödrörelse för ursprungsbefolkningens kamp. Men hittills har det varit i det närmaste lönlöst. Politikerna och medierna är mer intresserade av Donald Trumps sexistiska uttalanden och Hillary Clintons mejl.


Ändå är det ett övergrepp av större format som sker mot ursprungsbefolkningen. Planen var ursprungligen att pipelinen skulle dras vid staden Bismarck vid Missourifloden som är North Dakotas näst största stad.


Men invånarna i Bismarck protesterade mot dragningen med hänvisning till miljöskäl. Risken var överhängande att en oljeläcka skulle förgifta dricksvattnet för alltid. Jämförelser gjordes med Flint i Michigan där myndigheterna under årtionden dolde att vattnet var blyförgiftad av gamla ledningar.


Bismarck fick oljebolaget att vika sig. Men ett snabbeslut ledde till att ursprungsbefolkningens reservat Standing Rock valdes istället. Här skall ledningen gå över ett stort område som innefattar det som ursprungsbefolkningen i generationer sett som helig mark.


Bill McKibben misstänker att tystnaden från de politiska kampanjerna beror på att ursprungsbefolkningen är röstsvag men också på att flera fackförbund går i armkrok med oljebolagen när de ser byggandet av oljeledningen som ett sätt att skapa jobb. Det är samma fackförbund som presidentkandidaterna – och främst Hillary Clinton – behöver stöd från för att vinna presidentvalet.


Jerome Salgato räddar undan sin drömfångare när ösregnet tvingar mötet i Washington till ett uppehåll. Dansarna hukar och kvinnan med fjädrar och pärlor i håret håller ett plastskynke över huvudet.
– Vi har inte ens fått idrottslag att sluta med att kalla sig indianer och rödskinn trots att vi förklarat hur nedsättande vi uppfattar orden, säger hon. Hur skall vi få någon att lyssna på oss?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.