Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump står framför ett flygfoto av skolan i Florida som drabbades av skolskjutningen.

Upprörda känslor efter Trump-tweet om skolskjutningen

USA:s president skriver på Twitter att FBI:s fokus på Rysslandsutredningen gjort att varningstecken missades, vilket ledde till att skolskjutningen i Florida kunde ske. En av de elever som överlevde kallar presidenten för hjärtlös.

"Mycket sorgligt att FBI missade alla viktiga signaler som skolskytten i Florida sände ut. Det här är inte acceptabelt", twittrar Trump och fortsätter:

"De lägger för mycket tid på att försöka bevisa rysk maskopi med Trump-kampanjen – det finns ingen maskopi."

På onsdag ska Trump träffa gymnasieelever och lärare med anledning av skolskjutningen, men det är oklart om elever och personal på den drabbade gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School ska närvara.

"Ha för fan ett hjärta"

16-åriga Morgan Williams som överlevde attacken skriver ett svar på Trumps tweet:

"Herregud. 17 AV MINA KLASSKAMRATER OCH VÄNNER ÄR BORTA OCH DU HAR FRÄCKHETEN ATT FÅ DET ATT HANDLA OM RYSSLAND???!!" "HA FÖR FAN ETT HJÄRTA", skriver hon med versaler, för att visa hur arg hon är över presidentens inlägg.

Eleverna på skolan planerar att genomföra en demonstration i Washington DC på lördag för att sätta press på politikerna att skärpa vapenlagarna.

– Vi vill ge dem möjlighet att vara på rätt sida av detta, säger Emma Gonzalez, en av eleverna.

17 människor sköts ihjäl i onsdags när den tidigare eleven Nikolas Cruz öppnade eld på skolan i Florida. Polisen utredde Cruz 2016 sedan han skadat sig själv på en video i sociala medier. I förhör sade han då att han ville köpa ett vapen.

Utredarna ansåg dock att han fick tillräckligt med hjälp från skolan och från psykologer, enligt lokala medier. Den federala polisen FBI har tidigare medgett att man missade att utreda ett tips om Cruz, inringt i januari i år.

Separata frågor

Flera politiker vänder sig också mot Trumps koppling mellan ryssutredningen och skolskjutningen, bland annat senatorn Tim Scott från hans eget parti.

– Så många inom FBI gör allt för att vi ska vara säkra. Verkligheten är den att det är två separata frågor, säger Scott till CBS.

Den tidigare tillförordnade justitieministern Sally Yates är mycket kritisk till presidentens tweet.

"Vår president använder tragedin för att attackera utredningen av en utländsk motståndares inblandning i vår demokrati. Skamligt", skriver hon på Twitter.

Yates, som tillsattes av Barack Obama, fick sparken av Trump då hon tyckte att de nya omstridda reglerna om inresestopp för flyktingar och för människor från vissa länder var tvivelaktiga.

Reuters har utan framgång sökt FBI för en kommentar till Trumps tweet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.