Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Upplopp i brittiskt fängelse

Ett upplopp sprider sig på ett fängelse i Birmingham med 1 450 fångar. Fullt slagsmål ska ha utbrutit mellan fångar och vakter och de intagna ska ha tagit över delar av fängelset, skriver Birmingham Mail. Flera personer ska ha skadats allvarligt i upploppet.

Stora oroligheter rapporteras från fängelset HMP Birmingham i staden med samma namn i Storbritannien. Brittisk media flockas utanför fängelset där oroligheterna ska ha startat med brist på varmvatten bland fångarna och urartat i vad som beskrivs som ett fullskaligt upplopp, enligt BBC
"En vakt kallades till avdelningen och blev hotad med en spruta innan hans nycklar blev stulna, vilket startade upploppet", skriver BBC om händelseförloppet.

Under dagen har flera ambulanser setts köra in till fängelseområdet och enligt Birmingham Mail ska fångarna tagit över flera flyglar av fängelset samt kontrollera rastgården, där slagsmål utspelat sig mellan fångar och vakter. En fånge som nyss släppts efter ett 4,5-månaders fängelsestraff berättar för tidningen om stämningen.

– Det har varit mycket ilska de senaste dagarna och vi har tillbringat mycket tid inlåsta i våra celler på grund av personalbrist. Det är kaos där inne, säger han.

 

Minst tre skadade

Vittnen uppger också för Birmingham Mail att minst tre personer ska ha skadats allvarligt i upploppet. Två ska ha fått allvarliga skärskador enligt tidningen, som direktrapporterat från upploppet under dagen. 

– Jag står utanför fängelset och hör skrik och hundskall inifrån fängelset och en polishelikopter ovanför fängelset. Upploppen startade på morgonen när en vakt fick sina nycklar stulna. Sedan dess har det eskalerat och minst tre personer är skadade, säger Andy Richardson, journalist på Birmingham Mail i en video på tidningens hemsida.

Tidningen benämner upploppen som de värsta på ett brittiskt fängelse sedan början av 1990-talet och fler medier rapporterar om att kravallutrustad polis setts tåga in i fängelset som förstärkning.

 

Specialstyrka insatt

En speciell upploppsstyrka med namnet "Tornado Team" har skickats in för att stävja upploppet, enligt The Guardian. Minst en intern har skadats svårt. Flera av internerna uppges ha eldat upp eller på annat sätt förstört sina akter med brottsregister i. Omkring 600 av de intagna ska vara inblandade i upploppet, enligt Sky News.

Vaktstyrkan på fängelset, som ägs och drivs av t säkerhetsföretaget G4S, har också utrymt personalen från de delar som omfattas av upploppet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.