Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Upplopp i Beirut efter explosionen – raseri mot regeringen

Polis uppges ha svarat med tårgas, efter att det blivit upplopp på Beiruts gator under natten mot fredag.
Demonstranterna är kritiska mot regeringen, efter tisdagens massiva explosion i stadens hamn, och nu planeras en större protest på lördag.

Explosionen i Beiruts hamn kostade nästan 150 människors liv, och skadade drygt 5 000 personer. Nu riktas allt skarpare protester mot landets styre.

Under torsdagskvällen och natten mot fredagen befann sig demonstranter på Beiruts gator. Enligt statliga nyhetsbyrån NNA tände demonstranterna bland annat eld på föremål, plundrade affärer och kastade sten mot polis.

Polisen ska ha svarat med tårgas för att skingra protesterna, där NNA uppger att flera demonstranter ska ha skadats.

LÄS MER: Svenskar skadade efter explosionen i Beirut

Macron möttes av protesterna

Franske presidenten Emmanuel Macron möttes också av protester, när han anlände till Beirut tidigare under torsdagen. Samtidigt som arbetet fortsatte i rasmassorna, möttes han av folkmassor som krävde att politikerna skulle ta ansvar.

Anklagelserna mot vem som är huvudansvarig för den massiva förödelsen kommer från flera håll i Libanon. Bland annat har det rapporterats om hur hamnansvariga satts i husarrest, och att myndigheter kände till riskerna redan sex år innan det att 2 750 ton ammoniumnitrat tros ha exploderat.

– Det som har skett i dag (tisdag) kommer inte att passera utan ett ansvarsutkrävande. De som är ansvariga för den här katastrofen kommer att få stå till svars, sade premiärminister Hassan Diab kort efter explosionen.

16 personer ska ha gripits i efterspelet, bland dem hamnchefen, enligt Reuters.

LÄS MER: Kände till riskerna – sex år innan explosionen

Protester sedan tidigare

Protesterna på gatorna riktas dock framför allt mot den styrande regeringen. Enligt The Guardian ser demonstranterna förödelsen som den hittills värsta konsekvensen av regeringens inkompetens.

På lördag uppges en större regeringskritisk protest vara planerad, i ett land som redan innan explosionen var i gungning politiskt. Så sent som i måndags meddelade utrikesministern Nassif Hitti sin avgång, vilket han då beskrev som en protest mot regeringens misslyckande med att hantera den historiskt svåra ekonomiska krisen landet är i.

Som en följd av den ökande fattigdomen fanns protester på gatorna redan före explosionen, och nu uppges de ha intensifieras.

LÄS MER: Massiv förödelse i Beiruts hamn efter explosionen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.