Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Erna Solberg och Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre möttes i en duell i Dagbladets valbod på onsdagen.

Upplagt för rysare i norska valet

Sitter högerregeringen med statsminister Erna Solberg i spetsen kvar eller blir det comeback för socialdemokratiska AP? Det ser ut att bli nagelbitande jämnt i det norska stortingsvalet.

På måndag går norrmännen till val för att rösta fram en ny riksdag, stortinget. Den senaste veckan har präglats av kritik mot invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug från högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP), efter hennes besök i Rinkeby i Sverige.

Listhaug har anklagats för att försöka plocka politiska poäng på hemmaplan genom att utmåla Rinkeby som ett skräckexempel när det gäller invandring och integration.

- Men man ska komma ihåg att debatten när det gäller invandring är mer polariserad i Sverige än den är i Norge och Danmark, som traditionellt sett har varit mer restriktiva med att ta in invandrare, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, till TT.

- Sverige är ett avvikande land i sammanhanget och det är lätt för oss att glömma bort det.

Valvindarna vänder

Sedan hösten 2013 styrs Norge av en borgerlig koalitionsregering mellan konservativa Høyre och invandringskritiska FRP. Venstre och Kristelig Folkeparti ville inte ingå i samma regering som FRP, men blev genom ett samarbetsavtal regeringens stödpartier i stortinget.

Enligt de senaste mätningarna ser de borgerliga ut att kunna ta hem valsegern i år igen, men det är mycket jämnt.

- Samtidigt har vi förut sett att regeringspartier går tillbaka i valet efter. Det är regel snarare än undantag. Så visst blir det spännande, säger Sannerstedt.

Oenigheten inom borgerligheten tycks samtidigt bli allt större. Vid en valvinst gäller det därför för Høyres Erna Solberg att hålla samman de borgerliga partierna.

- Om det nu blir en borgerlig majoritet kommer Erna Solberg förmodligen att försöka säkerställa en majoritet för en regering också. Och skulle hon tappa majoriteten kanske hon försöker få in ytterligare ett parti, säger Anders Sannerstedt.

Det enda man med säkerhet kan säga är att Norge efter valet kommer att styras av antingen Erna Solberg eller Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre. I övrigt är fältet fritt för spekulationer om hur konstellationerna kommer att se ut.

Hur väljer Hareide?

Till exempel är det fortfarande en öppen fråga hur Knut Arild Hareide från Kristelig folkeparti kommer att ställa sig. Han har tidigare deklarerat att han kommer att liera sig med Solberg, men har också uttryckt sitt ogillande för Fremskrittspartiets Siv Jensen, som backar upp Høyre. Skulle han byta sida skulle det kunna avgöra hela regeringsfrågan.

Det återstår också att se vilka partier som klarar sig över fyraprocentsspärren, Venstre har till exempel legat i farozonen i flera av opinionsundersökningarna på sistone.

Överlag har debatten präglats av de vanliga valfrågorna, om exempelvis ekonomin.

- I det avseendet klarar sig den sittande regeringen hyggligt. Det går fortsatt bra för den norska ekonomin, mycket tack vare oljan och gasen. Går det bra för ekonomin gagnar det ofta en sittande regering, säger Sannerstedt.

- Hade det gått sämre för ekonomin hade läget varit ett annat.