Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Värnpliktiga soldater från luftförsvaret vid en avfyrningsramp för Robot 98 under en militärövning i Lidköping. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Värnpliktiga soldater från luftförsvaret vid en avfyrningsramp för Robot 98 under en militärövning i Lidköping. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Uppgifter: Sverige och Tyskland diskuterar Robot 98 till Ukraina

Tyskland och Sverige för samtal om att skicka Robot 98 till Ukraina, skriver Bloomberg. Jaktroboten skulle fungera som ammunition för de tyska IRIS-T-system som skickas till Ukraina, och Sverige skulle också kunna skicka eldenheter för det tyska luftvärnssystemet.

Bloomberg har talat med personer med insyn i diskussionerna, som hålls anonyma eftersom samtalen är konfidentiella. Samtalen handlar enligt uppgifter om ett nytt vapenpaket för Ukraina där Sverige skulle bistå med lavetter, en sorts avfyrningsramp, för de tyska systemen, och jaktroboten Robot 98, som fungerar som ammunition till det tyska IRIS-T-systemet.

Robot 98 är samma jaktrobot som används på JAS 39 Gripen.

Tyskland skickade sitt första IRIS-T-system till Ukraina i oktober 2022, och planerar att skicka ytterligare tre det här året. Även Sverige använder systemet, men här heter det Robotsystem 98.

Sverige använder IRIS-T-robotar (Robot 98) i Robotsystem 98, då de avfyras från ett svenskbyggt pansarfordon. Sverige har tidigare sagt att man ska leverera ett luftförsvarssystem till Ukraina, utan att specificera vilken sort.

Försvarsminister Pål Jonsons (M) pressekreterare uppger för SVT Nyheter att Sverige för samtal med flera länder som vill ge vapenstöd till Ukraina, men vill inte kommentera uppgifterna om Robotsystem 98.

Inte heller Tyskland har kommenterat uppgifterna.

LÄS OCKSÅ: Putins hot mot Tyskland – 80 år efter Stalingrad

LÄS OCKSÅ: Nästa punkt på Ukrainas önskelista: flygplan

LÄS OCKSÅ: Här är de svenska vapnen som används av Ukraina i kriget mot Ryssland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.