Värnpliktiga soldater från luftförsvaret vid en avfyrningsramp för Robot 98 under en militärövning i Lidköping.
Värnpliktiga soldater från luftförsvaret vid en avfyrningsramp för Robot 98 under en militärövning i Lidköping. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Uppgifter: Sverige och Tyskland diskuterar Robot 98 till Ukraina

Tyskland och Sverige för samtal om att skicka Robot 98 till Ukraina, skriver Bloomberg. Jaktroboten skulle fungera som ammunition för de tyska IRIS-T-system som skickas till Ukraina, och Sverige skulle också kunna skicka eldenheter för det tyska luftvärnssystemet.

ANNONS
|

Bloomberg har talat med personer med insyn i diskussionerna, som hålls anonyma eftersom samtalen är konfidentiella. Samtalen handlar enligt uppgifter om ett nytt vapenpaket för Ukraina där Sverige skulle bistå med lavetter, en sorts avfyrningsramp, för de tyska systemen, och jaktroboten Robot 98, som fungerar som ammunition till det tyska IRIS-T-systemet.

Robot 98 är samma jaktrobot som används på JAS 39 Gripen.

Tyskland skickade sitt första IRIS-T-system till Ukraina i oktober 2022, och planerar att skicka ytterligare tre det här året. Även Sverige använder systemet, men här heter det Robotsystem 98.

Sverige använder IRIS-T-robotar (Robot 98) i Robotsystem 98, då de avfyras från ett svenskbyggt pansarfordon. Sverige har tidigare sagt att man ska leverera ett luftförsvarssystem till Ukraina, utan att specificera vilken sort.

ANNONS

Försvarsminister Pål Jonsons (M) pressekreterare uppger för SVT Nyheter att Sverige för samtal med flera länder som vill ge vapenstöd till Ukraina, men vill inte kommentera uppgifterna om Robotsystem 98.

Inte heller Tyskland har kommenterat uppgifterna.

LÄS MER:Putins hot mot Tyskland – 80 år efter Stalingrad

LÄS MER:Nästa punkt på Ukrainas önskelista: flygplan

LÄS MER:Här är de svenska vapnen som används av Ukraina i kriget mot Ryssland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS