Uppgifter: Svensk medborgare anklagas för krigsbrott i Ukraina

En svensk medborgare som ska ha kapitulerat efter strider i staden Mariupol anklagas för att vara en legosoldat, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

ANNONS
|

En svensk medborgare som kapitulerat vid Azovstals stålverk i Mariupol anklagas för att ha begått legosoldataktiviteter i Ukraina, enligt uppgifter från en polistjänsteman i Folkrepubliken Donetsk (FRD) till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Den svenska medborgaren namnges inte, men Tass uppger att ett brottmål upprättats.

Separatistdomstolen har tidigare hävdat att utländska soldater som slagits för Ukraina och ställts inför rätta som legosoldater har tränats i syfte att begå terrorbrott.

Tass uppger att de inte har någon officiell kommentar från FRD:s brottsbekämpande myndigheter.

Enligt en källa till nyhetsbyrån nekar svensken att han ”deltagit i fientligheterna”.

Den så kallade folkrepubliken Donetsk (FRD) utropades med ryskt stöd i samband med att konflikten i östra Ukraina tog fart 2014. FRD erkändes av Vladimir Putin som en självständig stat i samband med att den ryske presidenten inledde invasionen av Ukraina i februari.

ANNONS

Det svenska utrikesdepartementet skriver till GP i ett mejl:

”UD känner till medieuppgifter om att en svensk ska ha gripits och ha åtalats för koppling till striderna i Ukraina.

Vi har i nuläget ingen information om huruvida dessa uppgifter stämmer.”

Tre soldater dömda till döden

För en månad sedan dömdes två brittiska män och en marockansk man till döden i utbrytarregionen Donetsk. Enligt domen är männen legosoldater som har tränats i syfte att begå så kallade terrorbrott.

LÄS MER:Tre soldater döms till döden i utbrytarregion

LÄS MER:Boris Johnson bestört över ryska dödsdomar

LÄS MER:Stor fångväxling mellan Ukraina och Ryssland

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS