Uppgifter: Ryska trupper redan i östra Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin har enligt nyhetsbyrån Reuters beordrat ryska trupper till utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina. Enligt uppgifter till Sveriges Radio är ryska styrkor redan på plats i Donetsk.
– Enligt en reporter i Donetsk rullar redan ryska stridsvagnar, säger Sveriges radios korrespondent i Moskva, Maria Persson-Lövgren till Ekot.

ANNONS
|

Sent på måndagskvällen meddelade Vladimir Putin att Ryssland erkänner de två utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga stater. Under natten kom uppgifter om att de redan är på plats. Reuters rapporterar att fem stridsvagnar siktats utanför Donetsks huvudstad och ytterligare två i andra delar av staden.

Även Sveriges Radio rapporterar om händelsen.

– Enligt en reporter i Donetsk rullar redan ryska stridsvagnar, visserligen utan markering vilket vi känner igen från Krim, så skicka behövs inte. De finns redan där, säger Maria Persson-Lövgren till Ekot.

Sent på måndagskvällen meddelade Vladimir Putin att ryska ”fredsbevarande styrkor” är på väg till Ukraina. Under tisdagsmorgonen rapporteras att ryska pansarvagnar synts utanför Donetsk.
Sent på måndagskvällen meddelade Vladimir Putin att ryska ”fredsbevarande styrkor” är på väg till Ukraina. Under tisdagsmorgonen rapporteras att ryska pansarvagnar synts utanför Donetsk. Bild: Alexei Nikolsky

Enligt Aftonbladet kom i natt obekräftade uppgifter om att de ryska trupperna redan kan ha gått in i utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk. Enligt tidningen uppges från amerikanskt håll att ryska styrkor med stor sannolikhet korsat gränsen under natten.

ANNONS

”Fredsbevarande insats”

Under måndagskvällen meddelade Vladimir Putin att rysk militär att beordrats att genomföra en så kallad fredsbevarande insats i utbrytarområdena.

– Detta är rysk retorik, någon fredsbevarande separat styrka finns inte, utan det här är militär precis som annan militär, säger Sveriges radios korrespondent i Moskva, Maria Persson-Lövgren till Ekot.

LÄS MER:Putin erkänner utbrytarregioner som självständiga

USA:s president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz svarade under måndagskvällen i ett gemensamt uttalande att Putins rebellbesked "inte kommer att lämnas obesvarat", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Även Australiens premiärminister Scott Morrison kallar det ryska beskedet att man ska skicka fredsbevarande styrkor till området för nonsens.

– De har gått in i Ukrainas suveräna territorium, säger han enligt ABC News.

Ukrainska gränsvakter vid gränsen till området Novotroitske som kontrolleras av separatister i östra Ukraina.
Ukrainska gränsvakter vid gränsen till området Novotroitske som kontrolleras av separatister i östra Ukraina. Bild: Evgeniy Maloletka

”Trappar såklart upp konflikten ytterligare”

Enligt Sveriges radios korrespondent i Moskva, Maria Persson-Lövgren, finns det inte någon separat rysk fredsbevarande styrka. Utan det handlar om samma typ av trupper som tidigare använts i bland annat Kazakstan och Syrien. Dessutom ska rysk militär redan vara på plats på Donetsk, men i form av omärkta pansarvagnar, vilket även varit tillvägagångssättet på Krim-halvön.

– Det finns redan rysk militär i de här områdena och det trappar såklart upp konflikten ytterligare och riskerar fortfarande krig, säger Maria Persson-Lövgren.

Utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina.
Utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina. Bild: Johan Hallnäs

Extrainkallat FN-möte

Ryssland möttes också av hård kritik vid ett hastigt inkallat möte i FN:s säkerhetsråd i natt. Det extrainkallade mötet startade klockan 03, svensk tid.

ANNONS

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia sade att han lämnar de "verbala attackerna" därhän, och anklagade Ukraina för att bryta mot Minskavtalet genom att inte samtala med de proryska separatisterna i öst.

– Att tillåta ett nytt blodbad i Donetsbäckenet är något vi inte är beredda att göra, sade han enligt The Guardian.

I ett tv-sänt tal har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sagt att han räknar med stöd från västländerna.

– Vi är inte rädda för någonting eller någon, säger han i talet.

I utbrytarregionen Donetsk som kontrolleras av ryska separatister firades det i går efter Putins besked om att erkänna utbrytar på måndagskvällen.
I utbrytarregionen Donetsk som kontrolleras av ryska separatister firades det i går efter Putins besked om att erkänna utbrytar på måndagskvällen. Bild: Alexei Alexandrov

Ukraina, Ryssland och annekteringen av Krimhalvön

Ukrainas relation till Ryssland är komplicerad och landet har slitits mellan att närma sig väst eller Ryssland sedan det blev självständigt från Sovjetunionen 1991.

Konflikten sattes på sin spets 2014 då kraftiga demonstrationer, med centrum på Självständighetstorget i Kiev, kallat Majdan, bröt ut mot den sittande Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj och hans regering. Under några dygn dödades över 100 personer i protesterna.

Janukovytj flydde landet och Ukraina närmade sig EU under nyvalde presidenten Petro Porosjenko. Maktskiftet stärkte slitningarna mellan ukrainsk- och rysktalande i landet.

Missnöjet på ryskdominerade Krim i syd utnyttjades av Rysslands regering som 2014 olagligen annekterade halvön och på ett liknande sätt gick in i Donbassområdet i öst där landet i praktiken fortfarande kontrollerar delar av regionerna Donetsk och Luhansk.

I kriget som fortfarande pågår har runt 14 000 människor dött.

Källa: UI/Landguiden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS