Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Uppgifter: Oslo väntas stänga ner

Klockan 12 på lördagen stänger butiker och köpcentrum i Oslo, meddelar Norges hälsominister på lördagen. Detta efter utbrottet av den brittiska virusmutationen utanför Oslo.

Restriktionerna är de strängaste den norska regeringen vidtagit sedan coronapandemin bröt ut i mars förra året.

– Detta är en mycket allvarlig situation och vi måste göra vad vi kan för att stoppa utbrottet, säger Norges hälsominister Bent Høie på lördagens digitala presskonferens.

Det rör sig butiker och köpcentrum, med undantag för apotek, livsmedelsaffärer och bensinstationer i totalt tio kommuner i Osloområdet som stänger ner. Även Vinmonopolet, Norges systembolag, stänger ner.

Restriktionerna börjar gälla klockan 12 på lördagen och fram till nästa söndag, 31 januari.

Restriktionerna gäller även all restaurangverksamhet och alkoholservering. Take away är dock tillåtet. Vissa skolor och förskolor stänger ner, samt all fysisk universitetsundervisning.

Man förbjuder även alla sammankomster – både i och utanför hemmet – förutom begravningar.

Norges hälsominister Bent Høie. Bild: Berit Roald
Norges hälsominister Bent Høie. Bild: Berit Roald

Virusmutationen mer dödlig

Anledningen är fredagens larm om ett utbrott av den brittiska virusmutationen av covid-19 i kommunen Nordre Follo utanför Oslo. Man befarar att viruset därifrån kan ha spridit sig vidare geografiskt.

De nya restriktionerna kommer att gälla i följande områden: Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn och Våler. Hälsominister Bent Høie uppmanar boende i dessa regioner att inte resa till andra regioner.

Den mutation av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien för några veckor tycks vara något dödligare, enligt brittisk bedömning.

Mutationen sprids snabbare och bedöms vara omkring 30 procent mer dödlig, meddelar myndighetsföreträdare och premiärminister Boris Johnson vid en presskonferens, enligt brittiska medier. Men de tillägger att vaccinen som används verkar skydda även mot mutationen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.