Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
President Ali Bongo under ett möte i november.

Uppgifter om statskupp i Gabon

Militärer säger sig ha tagit makten i Gabon. Rapporterna om försöket till statskupp kommer bara dagar efter president Ali Bongos första tal till nationen sedan han drabbades av en stroke i höstas. Enligt regeringen har kuppmakarna gripits.

Meddelandet från militären lästes upp i statlig radio tidigt på måndagen sedan soldater tagit kontrollen över radiostationen, rapporterar BBC News. Kuppmakarna hänvisar bland annat till Ali Bongos tal till nationen på nyårsdagen.

- Det förstärkte tvivlen om presidentens förmåga att fortsätta att utöva sitt ämbetes ansvarsområden, sade löjtnant Kelly Ondo Obiang, ledare för den självutnämnda Patriotiska ungdomsrörelsen i Gabons försvars- och säkerhetsstyrkor (MPJFDS), enligt Reuters.

Regeringen väntade i flera timmar med att kommentera utspelet – men hävdade på måndagsförmiddagen att kuppmakarna gripits, skriver AFP.

Stroke i höstas

BBC rapporterar även om stridsvagnar och pansarfordon på gatorna i huvudstaden Libreville. Skottlossning har enligt AFP hörts utanför den statliga televisionens kontor.

Runt 300 personer samlades på morgonen utanför radiostationen för att stötta kuppmakarna, men soldater använde tårgas för att skingra dem, rapporterar Reuters. I övrigt verkar ett relativt lung råda i huvudstaden, där en stark närvaro av polis och militären märks av.

Gabon skakades i höstas av Ali Bongos försvinnande. Den 59-årige presidenten, som styrt landet sedan 2009, insjuknade under en resa till Saudiarabien den 24 oktober i vad som senare rapporterades vara en stroke. Hans talesperson Ike Ngouoni påstod då att Ali Bongo drabbats av svår utmattning och att läkarna ordinerat sängliggande. Därefter var det länge knäpptyst.

Tal till nationen

Ett fotografi och två videoklipp utan ljud var allt som släpptes på Bongo under månaderna efter stroken. Bristen på information kring presidentens tillstånd fick många att dra paralleller till hans far och företrädare Omar Bongo, som avled i cancer 2009 efter en månads tystnad om hans hälsa.

I ett inspelat tal till nationen från Marocko som sändes på nyårsdagen lät Ali Bongo hälsa att han mår bättre – men budskapet har inte tagits emot väl av armén, som nu säger sig vilja återställa demokratin i Gabon.

- Den efterlängtade dagen är här då armén beslutat sig för att ställa sig på folkets sida för att rädda Gabon från kaos, sade Kelly Ondo Obiang.

Han uppmanade folk att ockupera myndighetsbyggnader och flygplatser runt om i landet.