Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Uppgifter om fler fester i Boris Johnsons ”partygate”

I veckan ska utredningen av de nio misstänkta fester i det brittiska regeringshögkvarteret presenteras.
Festerna kan ha brutit mot Storbritanniens coronarestriktioner och kan leda till premiärministern Boris Johnsons fall.
Utredaren Sue Gray ska noggrant ha kartlagt samtliga deltagare på festerna, och nu framkommer uppgifter om att ytterligare en sammankomst kan komma att nämnas i rapporten, enligt The Guardian.

Under de senaste veckorna har misstankar om åtminstone nio fall av överträdelser mot Storbritanniens coronarestriktioner riktats mot flera av landets tjänstemän, däribland premiärministern Boris Johnson.

Regeringschefen, som bett om ursäkt och hävdat att han trodde att sammankomsterna ”handlade om jobb”, har frågats ut i underhuset och uppmanats av såväl väljare som rivaliserande politiker att avgå.

– Festen är över, premiärministern, har Labour-ledaren Keir Starmer bland annat sagt.

LÄS MER: De kan ta över om Johnson avgår

LÄS MER: Efter festerna: Drottningen får en ursäkt

Rykten om en tionde sammankomst

Utredaren av vad som i brittiska medier kallas för ”partygate”, Sue Gray, har noggrant kartlagt samtliga deltagare på festerna som ska ha ägt rum i den brittiska premiärministerbostaden – bland annat genom tillgång till en detaljerad logg över personalrörelser in och ut ur byggnaden.

– Den här informationen är avgörande. Det här är inte någon som säger "jag såg honom eller henne på en fest". Detta är beviset på vem som var var och hur många människor som befann sig inne i byggnaden vid varje tillfälle, säger en källa nära Sue Gray till The Guardian.

Resultatet av utredningen väntas presenteras under den kommande veckan, och nu framkommer uppgifter om att ytterligare en sammankomst kan komma att nämnas i rapporten, enligt tidningen.

Om ryktena om en tionde sammankomst skulle visa sig vara sanna menar experter att Boris Johnsons möjligheter att överleva den politiska skandalen skulle undergrävas ytterligare.

Parlamentsledamöter från det Johnsons egna parti Tories, uppges nu vänta på utredningens slutsatser och väljarnas reaktioner på dessa för att besluta om de ska uppmana premiärministern att avgå, enligt tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.