Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/13

Uppgifter: Ny misstänkt för attacken i Sankt Petersburg

Rysk polis förhör nu en ny misstänkt efter sprängdådet på tunnelbanan i Sankt Petersburg. Fjorton personer miste livet i attacken.

Den nye misstänkte ska ha gripits på måndagen i Moskva-regionen, rapporterar The Guardian. Två andra misstänkta har tidigare gripits i samma förort. Detta är den nionde person som har frihetsberövats misstänkt för att ha samarbetat med självmordsbombaren. 

LÄS OCKSÅ: Explosion i tunnelbanan i Sankt Petersburg

Utöver de 14 personer som dödades i attacken skadades ytterligare ett 50-tal. Explosionen inträffade på en vagn mellan två stationer, Sennaja Plosjtjad och Teknologiska institutet i S:t Petersburg, i början av april.  

LÄS OCKSÅ: S:t Petersburgborna sörjer de döda

 

Misstänks ha tränat självmordsbombaren

Den nye misstänkte ska vara en man, född 1990, från före detta Sovjets centralasiatiska delar. Enligt den ryska säkerhetstjänsten ska mannen ha varit med och planerat attacken. Myndigheterna ska dessutom misstänka att han ska ha tränat självmordbombaren, skriver The Guardian.

LÄS OCKSÅ: Ryska utredare identifierar gärningsman

Självmordsbombaren identifierades strax efter bombdådet som Akbarzjon Dzjalilov av ryska myndigheter. Det ska ha rört sig om en ung ryss av kirgiziskt ursprung. Utredarna lyckades identifiera den döde gärningsmannen genom övervakningskameror och dna. Enligt ett uttalande kopplas han genom dna-spår även till den sprängladdning som oskadliggjordes på en annan tunnelbanestation.

Säkerhetstjänsten i Kirgizistan har tidigare namngett mannen som huvudmisstänkt. Han ska ha varit en rysk medborgare, född 1995 i Kirgizistan, enligt ryska medier.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.