Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump. Bildmontage.

Uppgifter: Nordkorea och USA möts i Norge för samtal

Enligt uppgifter i japanska medier ska representater ur Nordkoreas regering träffa amerikanska tjänstemän för ett samtal. Det här mötet, ska enligt uppgifterna, hållas i Oslo i Norge. På vilken diplomatisk nivå det ska ske är inte känt.

Texten börjar under tv-inslaget

 

Representanter från USA och Nordkorea kommer att hålla samtal i Norge, enligt norska Aftenposten, som hänvisar till japanska medier. De japanska medierna hänvisar till kinesiska utrikesdepartmentet som bekräftat att nordkoreanska och amerikanska tjänstemän ska samtala i Oslo.

Enligt en talesman för Kinas utrikesdepartement hoppas man att samtalet ska bidra till en bättre relation mellan USA och Nordkorea. Enligt Shi Xiang, talesperson för kinesiska UD, är det dock inte bestämt när det eventuella mötet kommer att ske.

Enligt diplomatkällor till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap hålls samtalen i den norska huvudstaden under måndag och tisdag, rapporterar nyhetsbyrån UPI.

En källa säger till Reuters till att den amerikanska delegationen leds av Suzanne DiMaggio, chef för en amerikansk tankesmedja. Enligt den anonyma källan deltar minst en före detta företrädare för den amerikanska regeringen, men det nuvarande styret ska inte vara inblandat.

DiMaggio bekräftar att hon är i Oslo, men vill inte säga varför.
 

UD vill inte bekräfta

Norska utrikesdepartementet vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Vi vill inte kommentera frågor som rör norsk medverkan i freds- och försoningsarbete, säger Kristin Enstad till VG.

Enligt vad public service-bolaget NRK erfar förbereder den norska regeringen inte något möte mellan USA och Nordkorea. Det hindrar inte att ett sådant möte ändå håller på att planeras, men då av andra aktörer.

Direktören vid norska fredsforskningsinstitutet, Kristian Berg Harpviken, säger att han skulle bli överraskad om den norska regeringen är involverad.

Men han framhåller att påve Franciskus i slutet av april tog till orda om förhandlingar för att lösa den spända situationen med anknytning till Nordkoreas kärnvapenambitioner. Påven nämnde då Norge som en möjlig medlare.

 Det är väldigt annorlunda än de fredsprocesser Norge har profilerat sig i tidigare. Norge har nästan uteslutande medlat i inbördeskrigssituationer, säger Harpviken.

En företrädare för USA:s utrikesdepartement vill tona ned vikten av mötet, och säger att möten på den nivån hålls i olika ämnen över hela världen utan inblandning av den amerikanska regeringen.
 

USA tar hjälp av svenska ambassaden

I lördags greps den amerikanske gästföreläsaren Kim Sang-Duk när han var på väg att lämna Nordkorea. Det gör att fyra amerikaner nu hålls frihetsberövade i landet.

I den frågan tar USA hjälp av Sveriges ambassad i Pyongyang.

– Vi kommer att arbeta genom den svenska ambassaden, och genom vårt utrikesdepartement för att försöka få personerna frigivna, sade Vita husets presstalesperson Sean Spicer på måndagen.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.