Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppgifter: Flera dödade i knivattack i Paris

Fyra poliser har dödats i en knivattack vid polisens huvudkvarter i Paris. Gärningsmannen, som också uppges vara polisanställd, ska ha skjutits till döds.
– Det ska enligt uppgift röra sig om en konflikt mellan förövaren, som arbetat där i 20 år, och kollegorna, säger GP:s Hanna Rydén som pratat med poliser vid platsen.

Dådet inträffade under den tidiga torsdagseftermiddagen vid polishögkvarteret mitt emot Notre Dame-katedralen i centrala Paris.

Totalt fyra personer – tre män och en kvinna – ska ha dödats och att ytterligare minst en person skadats inne i själva polishuset, enligt Polisförbundet.

Flera franska medier rapporterade att gärningspersonen var anställd vid polishögkvarteret. Enligt uppgifterna ska attacken ha avbrutits när gärningsmannens sköts till döds av en polisman.

Attacken ägde rum vid polisens högkvarter i Paris. Bild: Kamil Zihnioglu/AP/TT
Attacken ägde rum vid polisens högkvarter i Paris. Bild: Kamil Zihnioglu/AP/TT

Gärningsmannen är en 45-årig man som har jobbat där sen 2003. Han ska aldrig ha betett sig på något sätt som väckt uppmärksamhet, enligt inrikesminister Christophe Castaner:

– Den här mannen har aldrig visat några samarbetssvårigheter eller några tecken som väckt uppmärksamhet, säger han.

Fortfarande är motivet oklart, men det pågår just nu en utredning. Det har även gjorts en husrannsakan i den misstänkte mannens hem, norr om Paris.

Administrativt anställd

En person som talat med Le Parisien vittnar om en kaotisk situation efter att ha hört ett skott inifrån byggnaden.

– Jag hörde ett skott och runtomkring mig fanns det bara poliser. De drog omedelbart upp sina vapen. Jag blev väldigt förvånad över att höra skott, det här är en plats där man inte kan föreställa sig att något sådant här kan hända. Något ögonblick senare såg jag en poliskvinna i tårar och jag förstod att det var allvarligt. Poliserna var i panik, de sprang runt överallt, säger vittnet.

Loïc Travers vid polisens fackorganisation, ska enligt Le Parisien, i ett uttalande till journalister vid avspärrningarna ha uppgett att gärningsmannen haft en administrativ roll på polishögkvarteret.

Beväpnade soldater befinner har sedan dådet bevakat polisens högkvarter i den franska huvudstaden. Bild: Kamil Zihnioglu
Beväpnade soldater befinner har sedan dådet bevakat polisens högkvarter i den franska huvudstaden. Bild: Kamil Zihnioglu

Personen ska enligt Loïc Travers under åren inte ha varit under någon form av utredning eller tidigare varit misstänkt för brottslighet. Något tänkbart motiv till attacken har så här långt inte meddelats av franska myndigheter.

– Fick han en knäpp? Eller finns det någon annan anledning? Det är för tidigt att säga, uppger Loïc Travers för Nyhetsbyrån AFP.

"Konflikt med kollegerna"

GP:s utlandsmedarbetare Hanna Rydén har befunnit sig i området och rapporterade om avspärrningar och avstängd tunnelbana som orsakade stora trafikstörningar.

– Polis jag pratat med berättar att två knivdödades på sitt kontor, en i trappan och en fjärde på innergården. Det ska enligt uppgift röra sig om en konflikt mellan förövaren, som arbetat där i 20 år, och kollegorna, säger Hanna Rydén.

Tunnelbanestationen Cité i närheten, och området kring polishuset, spärrades omedelbart av efter attacken. Polishuset evakuerades också efter dådet.

President Emmanuel Macron, premiärminister Édouard Philippe och Paris borgmästare Anne Hidalgo var snabbt på plats för att träffa personalen:

– Mina tankar är hos offrens familjer och också hos en person som skadades som nu opereras, säger Christophe Castaner och tillägger att nyheterna om personens tillstånd är ganska ”lugnande”.

Castaner beskriver det som ”en exceptionellt allvarlig händelse”.

Enligt Parisåklagaren Rémy Heitz är brottsrubriceringarna (i svensk översättning) "mord på en person som är ansvarig för offentlig myndighet" och "försök till mord på en person som är ansvarig för offentlig myndighet".

Byggnaden där attacken har skett har spärrats av. Bild: Hanna Rydén
Byggnaden där attacken har skett har spärrats av. Bild: Hanna Rydén