Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Uppgifter: Flera attacker mot ryska flygbaser

Tre attacker mot ryska flygbaser i Ryssland ska ha inträffat under måndagen och tisdagen. Det ryska försvarsministeriet hävdar att det är Ukraina som ligger bakom attackerna.
Om så är fallet – kan krigets utveckling förändras, uppgav överstelöjtnant Joakim Paasikivi i en intervju med Aftonbladet.

Det var tidigt på måndagsmorgonen som det kom uppgifter om att flera personer har dödats och skadats i explosioner på två ryska flygbaser i Ryssland.

Den ena explosionen ska ha inträffat vid flygbasen Engels-2 i sydvästra Ryssland och den andra vid flygbasen Djagilevo i Ryazan, drygt 20 mil från Moskva.

Ganska tidigt efter att uppgifterna kom bekräftade ryska medier händelserna och beskrev det som en olyckshändelse. Men senare hävdade det ryska försvarsministeriet att det var ukrainska jetdrönare som hade skjutits ner av luftvärn, rapporterar AFP.

Ukrainska drönare tros ligga bakom

Enligt uppgifter till New York Times har drönarna avfyrats från Ukrainas territorium.

I ett inlägg på Twitter skrev Ukrainas rådgivare Mychajlo Podoljak att ”Kreml borde ha förstått, att om någon kränker andra länders luftrum, så kommer okända föremål förr eller senare att återvända dit de kom från”.

Men det dröjde inte länge innan det kom uppgifter om att Ryssland ska ha drabbats av ännu en attack.

Drygt ett dygn senare, på tisdagsmorgonen, ska en oljetank vid en flygbas utanför Kursk i sydvästra Ryssland ha träffats och därefter ska en kraftig brand ha brutit ut. Enligt The Telegraph uppgav den lokala guvernören att det återigen var en ukrainsk drönare som orsakat branden.

Än har ingen officiellt tagit på sig ansvaret för attackerna.

Putin kallade till krismöte

Den amerikanska tankesmedjan ISW skriver i sin rapport att flera ryska militärbloggare har riktat kritik mot Kreml för att både ha misslyckat att förespå attackerna och att stoppa dem.

Om det är ukrainska drönare som ligger bakom attackerna kan det innebära ett direkt hot mot Moskva, varnade bloggarna.

Kreml uppgav att landets säkerhetsråd hade kallats till ett krismöte under tisdagen för att diskutera säkerheten och vad man ska göra för att skydda landet från ukrainska attacker.

– Självklart är den linje, som den ukrainska regimen öppet deklarerade, att fortsätta med sådana terroristattacker, sade Dimitrij Peskov i ett uttalande och tillade att säkerheten i landet har skärpts, rapporterar Moscow Times.

Krigets utveckling kan förändras

I en intervju med Aftonbladet säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi på Försvarshögskolan, att krigets utveckling kan förändras om Ukraina nu kan attackera med drönare en bit in i Ryssland.

– Teoretiskt sett är räckvidden till Moskva och strax bortom. Då måste man från rysk sida börja fundera på hur man ska förstärka luftförsvaret, hur man ska motivera det för det ryska folket och hur man ska svara Ukraina, säger han till tidningen.

Enligt uppgifter till New York Times ska specialstyrkor som opererade på marken ha guidat drönarna. Om uppgifterna skulle visa sig stämma kan det handla om elitenheten Alfa, uppgav Paasikivi.

– De opererar i små grupper, kanske om fyra. De kan hantera alla typer av vapen, språket och uppträda på ett sätt som inger förtroende där de kan smälta in i omgivningen. Lever de så djupt inne i Ryssland har de troligtvis civila kläder och standardfordon, säger han till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Ryssland använder nytillverkade robotar – trots sanktioner

LÄS OCKSÅ: Ryska invasionen ”närmare att lyckas än vad som är erkänt”

LÄS OCKSÅ: Uppgifter: Ryska styrkorna retirerar från Cherson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.