Kaliningrads position i Östersjöområdet.
Kaliningrads position i Östersjöområdet. Bild: Björn Hellström

Uppgifter: EU svänger om Kaliningrad

ANNONS

EU-kommissionen planerar att utfärda ett förtydligande av sanktionerna mot Ryssland som innebär ett slut för det litauiska transitstoppet till den ryska exklaven Kaliningrad, rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel.

Förtydligandet skulle göra det möjligt för Ryssland att återuppta viss transport av gods som är föremål för EU:s sanktioner genom Litauen.

Moskva ska då kunna använda transitjärnvägen till alla sorters varor, men endast i begränsade mängder i nivå med mängden som transporterades innan invasionen av Ukraina den 24 februari.

I vissa speciella fall, som vid reparationer av slussar, kan mängden gods få överstiga de bestämda nivåerna. Alla sådana undantag måste först motiveras från ryskt håll innan de kan godkännas.

ANNONS

Transitstoppet till Kaliningrad har skapat ytterligare spänningar mellan Ryssland och EU. Kreml har tidigare varnat för att vedergällningsåtgärder mot stoppet övervägs.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS