På tisdagskvällen gick tyska Der Spiegel ut med uppgifterna om att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA ska ha varnat Tyskland för möjliga attacker.
På tisdagskvällen gick tyska Der Spiegel ut med uppgifterna om att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA ska ha varnat Tyskland för möjliga attacker. Bild: Danska Forsvaret

Uppgifter: CIA varnade Tyskland för möjliga attacker

För flera veckor sedan ska den amerikanska underrättelsetjänsten CIA ha varnat Tyskland för möjliga attacker mot Nord Streams gasledningar, rapporterar Der Spiegel.

ANNONS
|

Under natten till måndag föll trycket i gasledningen Nord Stream 2 och under tisdagen framkom det också uppgifter om att Nord Stream 1 läcker. I nuläget utgår man från att läckorna orsakats av explosioner, och svensk polis har bland annat upprättat en anmälan om grovt sabotage.

På tisdagskvällen gick tyska Der Spiegel ut med uppgifterna om att CIA redan för flera veckor sedan ska ha varnat den tyska regeringen för attacker mot Nord Streams gasledningar i Östersjön.

Regeringen i Tyskland har inte bekräftat uppgifterna, men enligt Der Spiegel ska uppgifterna ha bekräftats av flera personer som är väl insatta i ärendet.

ANNONS

Befälhavare varnade

En av källorna har uppgett att kabelnätverken under vattnet knappt är skyddade mot attacker och sabotage, och att de ska vara mycket viktiga för energiförsörjningen och internets stabilitet.

Förra helgen ska också Jan Christian Kaack, hög befälhavare inom den tyska flottan, ha varnat för eventuella attacker i Östersjön.

– På botten av Östersjön, men också i Atlanten, finns en del kritisk infrastruktur som rörledningar eller undervattenskablar för it där man snabbt kan släcka ljuset i länder som Estland, sa han till den tyska dagstidningen Welt.

Enligt TV2 ska Danmark däremot inte blivit varnade för några möjliga attacker.

– Varken jag eller regeringen har blivit underrättade. Jag tror inte heller att den här typen av explosioner är något som man varnar för. Vi har inte blivit underrättade om detta. Av goda skäl kan jag inte gå in i diskussioner i andra länder, säger Danmarks försvarsminister Morten Bødskov under en presskonferens.

LÄS MER:Andersson kommenterar Nord Stream-läckan: ”Troligtvis sabotage”

LÄS MER:Svenska experten: ”Finns uppenbart intresse för Ryssland”

LÄS MER:Gasläcka utanför Bornholm

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS