Sjukhuspersonal i Malmö vaccineras med vaccin från Pfizer/Biontech – ett av hittills två godkända vaccin.
Sjukhuspersonal i Malmö vaccineras med vaccin från Pfizer/Biontech – ett av hittills två godkända vaccin. Bild: Johan Nilsson/TT

Uppgifter: Astra Zenecas vaccin godkänns inte för äldre

Flera tyska medier skriver att Astra Zenecas vaccin har låg effektivitet för personer som är 65 år och äldre. Enligt uppgifter till Bild förväntar Tysklands regering sig att vaccinet endast kommer att godkännas för de under 65 år.

ANNONS
|

Det är tyska Bild som skriver att tyska regeringen, enligt uppgift, nu förväntar sig att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 endast kommer att godkännas för patienter som är under 65 år. Det skriver Expressen.

Än så länge har Europeiska Läkemedelsmyndigheten godkänt vaccinkandidater från två läkemedelsbolag: Pfizer/Biontech och Moderna.

LÄS MER:Därför lär de flesta i Sverige erbjudas ett sämre coronavaccin

I Sverige har de godkända vaccinen använts för att vaccinera bland annat äldre som bor på äldreboende och har hemtjänst samt personal på sjukhus.

Astra Zenecas vaccin är en av de vaccinkandidater som är näst på tur att bedömas av Europeiska Läkemedelsmyndigheten. Men nu rapporterar tyska Handelsblatt att Tysklands regering förväntar sig att Astra Zenecas vaccin endast är åtta procent effektivt bland de som är över 65 år, enligt uppgift till tidningen.

ANNONS

Astra Zeneca uppger för Sveriges radio att det inte stämmer, och att en studie som publicerats i The Lancet visat att äldre vuxna fick starka immunsvar av vaccinet.

LÄS MER:Gulnar vägrar jobba utan munskydd – kan få sparken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS