Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Han hoppas att få bli omvald i valet om tre veckor. Samtidigt kommer uppgifter om massgripanden i anknytning till valet. Något som oppositionspolitiker ser som en rädsla från Erdogans parti att de ska tappa makten.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Han hoppas att få bli omvald i valet om tre veckor. Samtidigt kommer uppgifter om massgripanden i anknytning till valet. Något som oppositionspolitiker ser som en rädsla från Erdogans parti att de ska tappa makten. Bild: Burhan Ozbilici

Uppgifter: 110 gripna i Turkiet

110 personer har gripits i Turkiet, uppger poliskällor för nyhetsbyrån AFP. Enligt källorna som också pratat med Reuters ska det röra sig om personer med militära kopplingar.

ANNONS
|

Det var under tisdagsmorgonen som uppgifterna kom att över 100 människor gripits i Turkiet. Enligt säkerhetskällor till nyhetsbyrån Reuters ska de gripna ha militära kopplingar medan en pro-kurdisk politiker gått ut och hävdat att gripandena rör politiker, jurister och journalister som är bland de gripna.

Gripandena gjordes i olika polisräder i 21 provinser, bland annat i kurdiskdominerade Diyarbakir, på grund av anklagelser om terrorkopplingar, enligt uppgifter till AFP. Och enligt Reuters är det i främst Diyarbakir som gripandena ägde rum.

Enligt källorna ska turkisk polis riktat in sig på människor med kopplingar till kurdiska PKK, en förbjuden och terrorklassad organisation i Turkiet. Gripandena kommer i nära anslutning till det turkiska parlaments- och presidentvalet som äger rum den 14 maj. Enligt opinionen kan årets val vara den största utmaningen för sittande president Recep Tayyip Erdogan, sedan hans parti kom till makten 2002.

ANNONS

”Strax innan valet, av rädsla att förlora makten, har de gått tillbaka till gripande-operationer igen”, skriver oppositionspolitikern Tayip Temel, som representerar Folkets demokratiska parti (HDP) på Twitter.

LÄS MER:Så känner turkarna efter bråket om Nato mellan Sverige och Turkiet

LÄS MER:Fem gånger som Erdogan dragit nazistkortet

LÄS MER:Turkiet: Sverige måste ta ytterligare steg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS