Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gerillasoldater ur Nya folkarmén. Arkivbild.

Uppgift: Svenskar skjutna i gerilla-strid

Filippinsk polis uppger att två svenskar ska ha hamnat i korseld mellan gerilla och polis, enligt TT. Enligt svenska utrikesdepartementet har de fått lindriga skador.

Enligt polisen i Filippinerna ska två svenska medborgare och deras lokale förare ha skadats sedan de fastnat i korseld när kommunistisk gerilla attackerade en polisbil i en del av staden Cauayan i provinsen Negros Occidental.

– UD känner till att två svenska medborgare har skottskadats. Ambassaden i Manila har varit i kontakt med de drabbade som befinner sig på sjukhus med lindrigare skador, säger Mathias Heimonen på UD:s presstjänst.
 

Hamnade i korseld

Svenskarna, en man och en kvinna, hamnade i korseld när kommunistisk gerilla attackerade en polisbil i provinsen Negros Occidental, enligt nyhetsbyrån AP. Gerillaarmén Nya folkarmén misstänks ligga bakom attacken. Även svenskarnas lokale förare skadades.

Det ska röra sig om en svensk man och en svensk kvinna. Mannen ska ha träffats i handleden och kvinnan i axeln. Deras förare ska ha skadats i ansiktet, magen och låret, enligt Miami Herald.

Enligt vittnesuppgifter från platsen ska även en gerillamedlem ha blivit skadad i skottlossningen, men ingen av de fem poliser som satt i polisbilen som attacken riktades mot ska ha blivit skadad. Gerillan drog sig tillbaka när polisens och arméns förstärkningar kom till platsen.
 

Utdragen konflikt

Det kommunistiska upproret har varat i 48 år i Filippinerna, vilket gör det till en av Asiens längsta konflikter. Diplomatiska samtal mellan gerillan och regeringen har senarelagts på grund av nya sammandrabbningar.

Den filippinska presidenten Rodrigo Duterte har nyligen sagt att han planerar att återuppta fredssamtalen, men först efter att ha konsulterat polisen och militären. Han har avbrutit samtalen vid ett flertal tillfällen. Duterte har krävt att ett vapenstillestånd måste vara på plats om fredssamtal ska kunna hållas.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.