Uppgift i Kina ett år efter utbrottet – smittan utländsk

Det kan ses som ett försök att skriva om pandemins historia eller att spåra ursprunget. Ett år efter utbrottet hävdar kinesiska forskare att smittan kom från utlandet.

ANNONS
|

På tolv månader har coronaviruset infekterat över 62 miljoner människor och krävt snart 1,5 miljon liv. Smittan sprids nu i en andra eller till och med tredje våg och ingen ser slutet på den globala farsoten. De mänskliga och ekonomiska konsekvenserna är så stora att sjukdomen har blivit ett politiskt slagträ. Till siffrorna över smittade och avlidna är USA det värst angripna landet och president Donald Trump har lagt ansvaret på Peking för, har han sagt, Kinaviruset.

Från kinesiskt håll har det bemötts med en konspirationsteori: det var USA:s militär som förde smittan till Kina.

Det finns mer eller mindre ifrågasatta uppgifter som antyder att viruset kan ha funnits flera månader före utbrottet i Wuhan, bland annat i Italien. Men enligt Världshälsoorganisationen WHO rapporterades de första mänskliga fallen av coronaviruset av myndigheterna i staden Wuhan i Kina i början av december 2019. Flera av de första kända fallen hade koppling till en fiskmarknad, men inte alla. Många av de tidigaste patienterna arbetade på marknaden eller var kunder där. Covid-19-tester på miljön antyder enligt WHO att marknaden i Wuhan var källan till utbrottet eller spelade en roll i den initiala förstärkningen av utbrottet.

ANNONS

Knäck för självkänsla och respekt

I enpartistaten Kina anses kommunistpartiets ledning vara ofelbar. Tillbakagång i samhället och i efterfrågan på kinesiska exportprodukter till följd av pandemin har inneburit en knäck för den kinesiska självkänslan och respekten i omvärldens ögon, om än mindre på tillväxten. Men det var trots allt kanske inte enbart Kinas fel att sjukdomen fick fäste och spreds.

I varje fall inte om vi ska tro de kinesiska forskare som för fram hypotesen att smittan hade ett annat ursprung och kan ha funnits i åtta länder på fyra kontinenter innan utbrottet i Wuhan. Deras teori är att den första överföringen av smitta mellan människor kan ha förekommit i Indien, skriver South China Morning Post.

Studierna har letts av doktor Shen Libing på Shanghais Institut för biologisk forskning. Slutsatser är att Wuhan inte kan vara den första platsen för överföring mellan människor. Det finns också tecken på att muterade stammar hittats i Australien, Bangladesh, Grekland, USA, Ryssland, Italien, Indien och Tjeckien.

"Både den minst muterade stammens geografiska information och stamdiversiteten antyder att den indiska subkontinenten kan vara den plats där den tidigaste överföringen mellan människa och människa av Sars-CoV-2 inträffade", heter det i studien som South China Morning Post återger.

Andra forskare kritiska till studien

Andra forskare är dock kritiska mot studien som ännu inte har granskats för publicering i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet. Experterna vänder sig mot de använda forskningsprinciperna och anser att programvaran inte var av den standard som förväntades för denna typ av så kallad fylogenetisk analys.

ANNONS

Michael Ryan, chef inom WHO har kallat uppgifterna spekulativa. The Guardian ser det som att Kina ett år efter utbrottet trappar upp en kampanj för att ifrågasätta den globala pandemins ursprung. Tidningen lyfter fram ett citat från Folkets Dagblad som i ett inlägg på Facebook förra veckan skrev att ”alla tillgängliga bevis antyder att coronaviruset inte startade i centrala Wuhan”

Zeng Guang, tidigare epidemiologisk chef vid det kinesiska centret för sjukdomskontroll och förebyggande, sade vid en briefing:

”Även om Kina var det första land som rapporterade fall, betyder det inte nödvändigtvis att viruset har sitt ursprung i Kina. Ursprungsspårning är en pågående process som kan involvera flera länder och regioner."

Kina har nu inlett vad som i västliga medier kallas ”vaccindiplomati”. Syftet är att återupprätta landets rykte och öka inflytandet utomlands i återhämtningen efter pandemin hos allierade genom tillverkning, finansiering och distribution. Brasilien, till exempel, har över 6 miljoner smittade och nära 170 000 döda och har lovats 6 miljoner doser av coronavaccinet från och med januari.

Kina kämpar fortfarande för att hantera det faktum att det hålls ansvarigt för utbrottet, enligt Andrew Small, vid den tyska tankesmedjan Marshallfonden. Han säger till The Guardian:

"De senaste månaderna har visat vilken katastrofal inverkan pandemin har haft för Kina i den internationella opinionen".

ANNONS

LÄS MER:Pandemins dödligaste vecka hittills i Europa

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS