Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s vicepresident Mike Pence är på plats i Polen för mötet om Mellanöstern.

Uppförsbacke för USA:s hårdare linje mot Iran

USA hoppades samla världen bakom sig på ett Mellanösternmöte i Polen som tydligt vänder udden mot Teheran. Men Europas uppslutning är skral – vilket belyser oenigheten mellan EU och Donald Trump om Iranpolitiken.

Utrikesministrar från hela världen väntas till Polen för att diskutera Irans "destabiliserande inflytande" i Mellanöstern. Det var åtminstone utrikesminister Mike Pompeos förhoppning när han tillkännagav att USA skulle anordna den tvådagarskonferens som inleddes i Warszawa under onsdagen.

Men trots att mötet äger rum på europeisk mark väntas inte så många delegationer på toppnivå från EU, vilket skvallrar om oenigheten mellan Vita huset och Bryssel när det gäller Iran. President Donald Trump har dragit USA ur kärnenergiavtalet med Teheran medan EU är fast beslutet om att hålla fast vid överenskommelsen.

Netanyahu och Pence

EU:s utrikeschef Federica Mogherini kommer inte, de flesta av unionens utrikesministrar stannar hemma, däribland Margot Wallström (S) – varför Sverige i stället företräds på tjänstemannanivå. Pompeo får dock sällskap av USA:s vicepresident Mike Pence, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu samt representanter från bundsförvanter i arabvärlden som driver en hård linje mot Iran.

Mötet kan vara ett försök från USA att bredda motståndet bortom de allierade i Israel, Saudiarabien och Förenade arabemiraten, enligt Ali Vaez som leder Iran-projektet hos tankesmedjan International Crisis Group.

- Men jag tvivlar på att Washington DC kommer att lyckas. Även om många i Europa delar USA:s oro när det gäller Irans regionala aktiviteter och robotprogram, så delar de inte Washingtons ensidiga och maximalistiska uppfattning om att Iran är roten till allt ont i regionen, säger han till nyhetsbyrån AFP.

För Polens del innebär det delade värdskapet en balansgång. Regeringen är mån om ökat amerikanskt stöd mot Ryssland, samtidigt som andra bilaterala relationer utmanas av att Mellanösternmötet hålls på polsk mark.

Iran, vars utrikesminister har avfärdat konferensen som en "desperat anti-iransk-cirkus", har varnat för konsekvenser och kallat upp en polsk diplomat i protest. En del bedömare menar också att regeringen i Warszawa löper risk att bli mer isolerad i Europa om landet lutar sig allt för mycket mot USA, även om Polen säger sig stödja Bryssels linje när det gäller kärnenergiavtalet.

USA:s fredsplan

Netanyahu har gjort klart att ärkefienden Iran är högsta prioritet för mötet. Men trots det – och kanske på grund av den förhållandevis skrala uppslutningen – har värdländerna tonat ned retoriken något och poängterat att man ämnar ha en bredare utblick mot Mellanöstern.

På torsdagen är det tänkt att Jared Kushner, Trumps svärson och tillika rådgivare i Vita huset, ska göra ett sällsynt framträdande. Han väntas ta upp den amerikanska planen för fred mellan israeler och palestinier, men inga ingående detaljer väntas förrän efter valet i Israel den 9 april. Palestinierna har dock dömt ut USA som fredsmäklare efter Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.