Anhöriga till de som åtalats för uppror efter protester på Kuba i fjol.
Anhöriga till de som åtalats för uppror efter protester på Kuba i fjol. Bild: Ramon Espinosa

Upp till 20 års fängelse för kubanska demonstranter

En domstol i Holguínprovinsen på Kuba dömde under tisdagen 20 personer till mångåriga fängelsestraff för uppror, rapporterar The Guardian. Ytterligare hundratals demonstranter sitter fortfarande i väntan på sina rättegångar.

ANNONS
|

Det var mellan den 11 och 12 juli i fjol som tusentals demonstranter tog till gatorna för att uttrycka sitt missnöje mot Kubas styre, bland annat på grund av matbrist och fattigdom.

Enligt The Guardian har någon officiell statistik över antalet gripna i de stundtals våldsamma protesterna inte förts, men aktivistgruppen Justice 11J hävdar att runt 1 300 personer fängslades i samband med demonstrationerna.

Sedan januari har fallen prövats i de kubanska rättssalarna, och under tisdagen föll de första domarna.

LÄS MER:Kuba hedrar Castro med institution

Uppemot 20 års fängelse

Åklagare har yrkat för uppemot 30 års fängelse för de man anser ha agerat upproriskt mot den kubanska regeringen. Riktigt så högt har det hittills inte blivit, men i en domstol i Holguínprovinsen dömdes 20 personer till mångåriga fängelsestraff under gårdagen.

ANNONS

Anhöriga till de åtalade hade samlats för att höra domarna, och Mailyn Rodríguez, gift med en av de som dömdes till 20 års fängelse, beskriver en tröstlös situation.

– Detta var hemskt, folk har gråtit otröstligt här. Åklagarkraven var för höga och domarna hemska, sade Rodríguez till The Guardian.

Den kubanska åklagarmyndigheten har meddelat att totalt 790 personer kommer att ställas inför rätta i samband med protesterna. De yngsta, hittills dömda personerna var fem personer i 16-17 års åldern, som dömdes till fem års ”begränsad frihet” utan att behöva sitta av tiden i fängelse.

LÄS MER:Fler smugglade kubaner stoppade på Balkan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS