Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Unionen Serbien och Montenegro

* Unionen Serbien och Montenegro består av två delrepubliker som tidigare utgjorde Förbundsrepubliken Jugoslavien. Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina och Makedonien, som också varit delrepubliker i Jugoslavien, blev självständiga på 1990-talet.
* Unionen har 10,7 miljoner invånare, varav Montenegro har ca 700 000 invånare. Montenegriner är den största folkgruppen, drygt 40 procent. Serberna utgör 30 procent av befolkningen.

Del av serbiska kungariket
* Montenegro blev en del av det serbiska kungariket på 1100-talet, men frigjorde sig på 1300-talet. Medan Serbien ockuperades av turkarna, lyckades Montenegro bevara sitt självstyre. Landets självständighet erkändes vid Berlin-kongressen 1878, men 1918 blev landet en del av Serbers, kroaters och sloveners kungarike - som 1929 blev kungariket Jugoslavien och 1945 Socialistiska Jugoslavien under ledning av Josip Broz Tito.

Ortodoxt kristna
Både serber och montenegriner är ortodoxt kristna och använder det kyrilliska alfabetet. Men montenegrinerna har en egen kultur och historia som skiljer sig från den serbiska.

* Banden mellan Serbien och Montenegro har försvagats. Genom att bland annat införa euron som valutan i stället för den serbiska dinaren har Montenegro distanserat sig från Serbien. Landet har också ett parlament som stiftar lagar, egen flagga (nedan) och nationalsång.
* Unionsavtalet, som trädde i kraft 2003, stipulerar att efter tre år har båda republikerna rätt att hålla en folkomröstning om självständighet eller inte.

Serbien för en bevarad union
* Serbien vill bevara unionen. Enligt Serbiens premiärminister Vojislav Kostunica finns det inget naturligare än att leva tillsammans. Montenegros premiärminister Milo Djukanovic leder kampen för självständighet.

* 484 000 medborgare är röstberättigade. Det officiella slutresultatet väntas inom 24 timmar efter det att vallokalerna stängt i kväll klockan nio.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.