Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla mot Orbán, så vill Ungerns opposition att valet 2022 ska se ut. På bilden en protest mot premiärministerns politik i november.
Alla mot Orbán, så vill Ungerns opposition att valet 2022 ska se ut. På bilden en protest mot premiärministerns politik i november. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Ungerns opposition gör gemensam sak mot Orbán

Vad har vänsterorienterade Demokratiska koalitionen, liberala Momentum och ytterhögerpartiet Jobbik gemensamt? Samtliga vill se ett regeringsskifte i Ungern.

Nu går sammanlagt sex oppositionspartier ihop i en valteknisk allians för att besegra premiärminister Viktor Orbán och dennes Fidesz i parlamentsvalet 2022.

Samarbetspartierna kommer hålla primärval för att utse gemensamma kandidater. Vid en valseger lovar de bland annat att återupprätta högsta domstolens oberoende och pressfriheten samt riva upp Orbáns grundlagsförändringar, däribland den ändring som nyligen förbjöd samkönade par att adoptera.

Orbáns popularitet har dalat de senaste månaderna i anslutning till att hans hantering av coronapandemin fått kritik. Valalliansen presenterades strax efter att en lokal opinionsundersökning visat att 39 procent av väljarna stöder Fidesz, medan 41 procent hellre skulle rösta på ett oppositionsparti.