Ett regnbågsfärgat hjärta hissas framför Ungerns parlamentsbyggnad i Budapest i protest mot landets nya kritiserade hbtq-lag.
Ett regnbågsfärgat hjärta hissas framför Ungerns parlamentsbyggnad i Budapest i protest mot landets nya kritiserade hbtq-lag. Bild: Laszlo Balogh/AP/TT

Ilska och oro när hbtq-lag träder i kraft

"Homofobi!" "Elakt och förljuget!". Hbtq- och människorättsgrupper protesterar mot Ungerns nya lag som förbjuder spridning av information om homosexualitet till ungdomar. Lagen har precis trätt i kraft – trots omfattande kritik från främst EU.

ANNONS

– Lagen kopplar samma brottslighet gentemot barn med hbtq-personer på ett elakt och förljuget sätt, säger David Vig, chef för människorättsorganisationen Amnesty International i Ungern, till nyhetsbyrån AFP.

Ståendes framför en tio meter hög regnbågsflagga i centrala Budapest lovar Vig att inte ändra organisationens utbildningsprogram eller kampanjer på grund av vad han kallar en homofobisk lag.

Flera andra aktivister är av samma mening. Luca Dudits, styrelseledamot i hbtq-gruppen Hatter Society, uttrycker ilska mot premiärminister Viktor Orbán för att han stryper människors rättigheter.

Fortsätta arbeta?

Transsexuelle Floris Fellegi-Balta, som undervisar i kemi och biologi på en grundskola i huvudstaden, är också upprörd. Han ifrågasätter om han ens kan fortsätta att arbeta som lärare nu när den nya lagen trätt i kraft.

ANNONS

– Man kan tolka lagen som att bara genom att komma hit och undervisa så visar jag på transsexualitet, säger Fellegi-Balta till nyhetsbyrån Reuters.

– Ur ett vetenskapligt perspektiv skulle jag ljuga om jag inte berättade för barn att homosexualitet och transsexualitet existerar. Men det betyder inte att jag uppmuntrar till det, resonerar han.

Vid sidan av de vanliga lektionerna håller Fellegi-Balta en workshop där bland annat hbtq-frågor diskuteras. Skolan har lovat att de kommer att göra allt för att stödja honom och de elever som behöver uppbackning.

När den nya lagen nu trätt i kraft, efter att ha röstats igenom av parlamentet den 15 juni, är det inte heller tillåtet för tv- eller radiokanaler i Ungern att mellan klockan 05 och 22 sända innehåll där homosexualitet eller "könsavvikande beteende" förekommer.

von der Leyen: Skamligt

En bokhandel fick redan tidigare i veckan böter för att ha placerat en barnbok med samkönade föräldrar i samma hyllor som andra böcker, utan att märka bokens innehåll som "avvikande".

Lagen motiveras som ett skydd mot pedofili, vilket har fått bland andra EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att reagera. Hon lovar att använda alla verktyg som kommissionen har tillgängliga för att försvara de "grundläggande principer" som hon menar att lagen strider mot.

ANNONS

– Den här lagstiftningen använder skydd av barn som förevändning för att diskriminera. Den är skamlig, sade hon vid en sittning med parlamentet i Strasbourg i onsdags.

Premiärminister Orbáns stabschef Gergely Gulyás säger att kritiken är en del av en "aldrig tidigare skådad kampanj" mot Ungern.

– Att skydda barn är en prioritet för Ungerns regering. Även om Bryssel vill släppa in hbtq-aktivister i förskolorna och skolorna så kommer vi att vägra, säger han.

Fakta: Den nya lagen i Ungern

EU-kommissionen har uttryckt skarp kritik och skickat ett formellt brev till Ungern angående en ny lag, som röstades igenom i landets parlament den 15 juni.

Lagen slår mot bland annat reklam och andra massmedieprodukter som visar "avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet" för personer under 18 år.

Tv- och radiokanaler i Ungern ska endast få visa dylikt material mellan klockan 22 och 05, för att inte riskera böter eller indragna licenser.

Även sexualundervisningen för minderåriga berörs av lagstiftningen, som Ungerns regering anser är till för att skydda minderåriga.

"Lagen handlar om att avgöra hur föräldrar ska ge sina barn sexualundervisning", sade premiärminister Viktor Orbán i samband med EU-ländernas toppmöte i Bryssel i midsommarhelgen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS