Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Ungern vill stoppa genusutbildning

Ungerns regering vill stoppa den statliga finansieringen av genusstudier vid lärosätena, ett led i omstöpningen av det intellektuella och kulturella klimatet i landet i mer konservativ riktning. Universiteten protesterar mot inskränkningar i den akademiska friheten.

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán sade i juli att hans jordskredsseger i valet i april var "inget mindre än ett mandat att inleda en ny era" och att landet stod inför stora kulturella och ideologiska förändringar.

Strypa finansiering

Orbáns stabschef Gergely Gulyás uppger att som en del av den strategin vill regeringen strypa den statliga finansieringen av kurser i genusvetenskap vid universiteten, även om bristande intresse för kurserna skulle vara skäl nog.

- Den ungerska regeringen är av den åsikten att människor är antingen födda som män eller som kvinnor. De lever sina liv på det sätt de anser bäst, men därutöver vill inte den ungerska staten spendera allmänna medel på undervisning inom det här området, sade han vid en presskonferens.

Orbáns anhängare vill se ett ideologiskt skifte mot en mer konservativ värdegrund för att få slut på det som de kallar för en övervikt av vänsteranhängare och liberaler inom kultur, vetenskap och utbildning.

Kritiserar förslaget

Förslaget om att stoppa genuskurser är ett första steg i regeringens policy, något som kan följas av ett försök att minska den ungerska vetenskapsakademins oberoende genom anlagstilldelningen.

De lärosäten som har kurser i genusvetenskap, det statliga universitetet Elte och Central European University (CEU), har kritiserat förslaget. CEU, som får bidrag av den av regeringen demoniserade miljardären George Soros, säger i ett uttalande att universitetet motsätter sig "alla försök att censurera akademiska läroplaner".