Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans regering har gett tillstånd för användande av covid-19-vaccin från Astra Zeneca och ryska Sputnik.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans regering har gett tillstånd för användande av covid-19-vaccin från Astra Zeneca och ryska Sputnik. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Ungern ger nödtillstånd för vacciner

Ungern ger nödtillstånd för användande av covid-19-vaccin från såväl ryska Sputnik som Astra Zeneca, meddelar premiärminister Viktor Orbáns kabinettschef enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tillståndet för Sputnik gäller i sex månader och kommer sedan Ungern – som enda EU-land – länge haft diskussioner med Ryssland om användande av det ryska vaccinet.

Medlemsländerna i EU har legal möjlighet att utfärda egna nödtillstånd för användande i det egna landet. Å andra sidan har EU-länderna lovat varandra att invänta gemensamma EU-tillstånd från läkemedelsmyndigheten EMA.

Ungern klarade sig relativt väl igenom den första coronavågen i fjol våras, men har haft en betydligt tyngre höst och vinter. Landet har ungefär lika många covid-19-döda som Sverige, trots en något mindre befolkning.