Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter utanför FN-högkvarteret i New York kräver stopp för övergrepp och president Pierre Nkurunziza. Arkivbild.

Ungdomsförbund bakom våldtäkter

Unga anhängare till Burundis styrande parti uppges ha våldtagit kvinnor som antas ha kopplingar till oppositionen. Uppgifterna förs fram av vittnen i en ny rapport från rättighetsgruppen Human Rights Watch (HRW).

Partiets ungdomsförbund, Imbonerakure, vars namn betyder väktarna, har under lång tid anklagats för att använda sig av barbariska metoder för att uppnå politiska mål på uppdrag av president Pierre Nkurunzizas regim.

- Angripare från Burundis regerande partis ungdomsförbund har bundit, brutalt misshandlat och utfört gängvåldtäkter på kvinnor, ofta i närvaro av deras barn, säger Skye Wheeler, som arbetar med kvinnorättsfrågor inom HRW.

Hon tillägger att övergreppen orsakat svåra fysiska och psykiska skador hos många av kvinnorna.

Dödlig kris

Nkurunzizas omstridda försök i fjol att få en tredje presidentperiod, som slutligen lyckades, ledde till en dödlig kris med över 500 döda och en flyktingvåg med kring 270 000 personer som lämnat Burundi. Sedan dess har flera hundra kvinnor våldtagits, enligt FN. De verkliga siffrorna tros dock vara mycket högre.

Willy Nyamitwe, talesperson för presidenten, uppger på Twitter att HRW:s rapport är "full av fel" som är skapade för att "demonisera" hans partis ungdomsförbund.

"Imbonerakure är inte ett gäng våldtäktsmän. HRW:s stigmatisering är farlig och gör att dess trovärdighet kan sättas i fråga", skriver han.

Makar dödades

I rapporten finns vittnesmål från kvinnor som uppger att våldtäkterna ser ut att hänga samman med att deras makar tillhör oppositionen. Vittnen berättar också om hur männen trakasserats, misshandlats och till och med dödats.

"Män beväpnade med skjutvapen, käppar eller knivar har våldtagit kvinnor under angreppen i deras hem, oftast på natten", skriver HRW som tillägger att övergreppen också resulterat i oönskade graviditeter och spridning av sexuellt överförbara sjukdomar.

FN:s säkerhetsråd är pressat att vidta åtgärder i Burundi där våldet har lett till farhågor om att världen kan stå inför något som liknar blodbadet i grannlandet Rwanda 1994.