24 personer fördes till sjukhus efter bunker festen.
24 personer fördes till sjukhus efter bunker festen. Bild: Geir Olsen/NTB Scanpix/TT

Ungdomar medvetslösa efter fest i bunker

Tillståndet är inte längre livshotande för de ungdomar som blivit kolmonoxidförgiftade vid en fest i Oslostadsdelen St Hanshaugen. Under sen kväll låg tre personer kvar på sjukhus för observation.

ANNONS

Sammanlagt 27 personer fördes till sjukhus efter festen. Sju av dem hittades medvetslösa och för fem av dem beskrevs tillståndet först som kritiskt. Senare konstaterade Oslo universitetssjukhus att ingen av dem har livshotande skador.

Sent på söndagskvällen låg tre personer kvar på sjukhus för observation.

Fortfarande har ingen delgivits misstanke om något brott i samband med händelsen.

– Det har inte riktats några brottsmisstankar mot någon, men det kommer att kunna ändra sig, säger Unni Grøndal, presschef vid Oslopolisen, till nyhetsbyrån NTB på kvällen.

Poliser vårdades

Ingen av dem som vårdats på sjukhus är minderårig. Två av personerna som fått söka sjukvård var poliser som hjälpte ungdomarna ut ur bunkern.

ANNONS

Enligt polisen hade ungdomarna olovligen gått in i bunkern, som var låst. Fynd på platsen tyder på att de tog sig in genom en öppning som mäter en gånger en meter och befinner sig en bit upp på en bergsvägg, rapporterar NRK.

Polisens insatschef André Kråkenes säger till NTB att en polispatrull råkade träffa på ett antal förvirrade ungdomar i området och sedan hittade de sju som var medvetslösa. Ambulans och räddningstjänst kallades till platsen och livräddande insatser påbörjades, innan ungdomarna fördes till sjukhus.

Aggregat pekas ut

Det är oklart hur de förgiftades, men polisens teori är att kolmonoxiden kom från ett aggregat som användes som strömförsörjare.

Enligt polisen kan det ha varit så många som 200 personer på festen och Oslos universitetssjukhus uppmanade på söndagsmorgonen alla som kände symptom på kolmonoxidförgiftning att söka vård.

Syrenivån i bunkern uppmättes till 16 procent vid tidpunkten, som ska jämföras med den normala syrenivån som är 21 procent i torr luft. Låg syrenivå i kombination med höga nivåer av kolmonoxid kan innebära livsfara.

Ingen har delgivits misstanke om något brott i samband med händelsen.

Ungdomarna tros ha tagit sig in genom en smal passage en bit upp på en bergvägg.
Ungdomarna tros ha tagit sig in genom en smal passage en bit upp på en bergvägg. Bild: Jil Yngland/NTB Scanpix/TT

Fakta: Kolmonoxid mycket giftigt

Kolmonoxid är en mycket giftig och brännbar gas utan färg, lukt och smak.

Den finns i brandrök och avgaser.

Giftigheten beror på att den binder cirka 250 gånger starkare än syre till de röda blodkropparnas hemoglobin. Syretransporten till kroppens vävnader blockeras och syrebrist i cellerna uppstår.

Yrsel, huvudvärk och illamående är symptom på lindrig kolmonoxidförgiftning, medan medvetslöshet, kramper, andnings- och cirkulationssvikt inträder vid högre koncentrationer.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS