Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nästan hälften av Europas unga judar väljer av säkerhetsskäl att inte bära judiska symboler i det offentliga. Arkivbild Bild: Henning Kaiser/AP/TT
Nästan hälften av Europas unga judar väljer av säkerhetsskäl att inte bära judiska symboler i det offentliga. Arkivbild Bild: Henning Kaiser/AP/TT

Unga mest utsatta för antisemitism

Europeiska judar i åldrarna 16–34 år utsätts i högre grad för antisemitiska trakasserier än vad deras föräldrageneration gjorde, visar en ny EU-rapport.

44 procent av Europas judar i åldrarna 16–34 år uppger att de har utsatts för minst ett fall av antisemitiska trakasserier under de senaste tolv månaderna. Det är 12 procent mer än vad åldersgruppen 35–59 år uppger, och mer än dubbelt så högt som i gruppen över 60 år.

Siffrorna i den rapport som EU-kommissionen och EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) släppte under torsdagen beskrivs som alarmerande.

"Vi behöver agera snabbt för att bekämpa antisemitismen i Europa och förenas i arbetet att hålla våra unga säkra. Vi vill att unga judar som växer upp i Europa ska känna att de till fullo hör hemma här. Antisemitism är ett hot mot våra europeiska värderingar", säger justitiekommissionären Vera Jourová i ett uttalande på FRA:s sajt.

Fyra av fem unga judar anser att antisemitism är ett stort problem i deras hemländer och anser att antisemitiska attityder har ökat under de senaste fem åren. Lika många anser att rasism är ett problem medan 65 procent bekymras över att hatet mot muslimer upplevs öka i samhället.

81 procent av Europas unga judar uppger att deras judiska identitet är stark. Samtidigt väljer 45 procent att inte bära judiska symboler i offentliga sammanhang på grund av oro för den egna säkerheten.

I åldersgruppen 16–34 uppger 41 procent att de under de senaste fem åren har övervägt att emigrera för att de inte känner sig trygga i sina hemländer. Det är betydligt fler än bland europeiska judar över 60 år, där motsvarande andel är 25 procent.

Ivar Andersen/TT

Rapporten baseras på svar från 16 395 respondenter, varav 1 193 från Sverige, som inhämtades från de tolv länder där 96 procent av Europas judiska befolkning är bosatt.

Antalet respondenter i åldersgruppen 16–34 år var 2 707, varav 204 från Sverige.

Källa: EU:s byrå för grundläggande rättigheter