I Barcelona demonstrerade omkring 450 000 människor på lördagen efter premiärminister Mariano Rajoys besked om att avsätta den katalanska regionregeringen.
I Barcelona demonstrerade omkring 450 000 människor på lördagen efter premiärminister Mariano Rajoys besked om att avsätta den katalanska regionregeringen.

Undersökning: Separatisterna behåller makten

Spaniens regering ser ett framtvingat nyval i Katalonien som en lösning på det nuvarande dödläget i konflikten om katalansk självständighet. Men enligt en färsk opinionsundersökning skulle separatistblocket behålla sin majoritet i regionparlamentet.

ANNONS
|

Premiärminister Mariano Rajoy (PP) har meddelat att Kataloniens regionregering kommer att avsättas som en följd av folkomröstningen om självständighet. Den katalanska förvaltningen hamnar då under centralregeringens kontroll till dess att nyval hålls i regionen.

I det senaste regionvalet fick den separatistiska koalitionen Junts pel Sí ("Tillsammans för ja") och dess vänsterradikala stödparti CUP en knapp majoritet i parlamentet – men utan att få en majoritet av rösterna. Och enligt opinionsundersökningen som publicerats av El Periódico skulle resultatet bli snarlikt om ett val hölls i dag.

Förändringar inom blocken

Separatisterna, som i valet 2015 fick 47,8 procent av rösterna, skulle enligt undersökningen få 47,9 procent nu. Det skulle innebära 70 till 73 av de 135 platserna i regionparlamentet, mot dagens 72.

ANNONS

Det som främst skulle förändras är mandatfördelningen inom blocken. Vänsterpartiet ERC, som styrs av Kataloniens vicepresident Oriol Junqueras, skulle bli största parti med 28,1 procent. Regionpresident Carles Puigdemonts PDECAT får i undersökningen 12,0 procent.

Det spanska regeringspartiet Partido Popular, som i valet 2015 fick 8,5 procent av rösterna, får i undersökningen 7,5 procent av stödet.

Artikel 155

Centralmaktens åtgärder sker med hänvisning till artikel 155 i Spaniens grundlag, som ger Madridregeringen makt att skydda "Spaniens allmänna intressen" om någon region inte fullföljer sina åtaganden. Mariano Rajoy sade i helgen att hans ministrar inte kommit fram till att självstyret ska dras in helt.

Däremot måste makthavare som brutit mot lagen i samband med folkomröstningen för tre veckor sedan bort, enligt Rajoy. Därför föreslår Spaniens regering att Kataloniens regionregering avsätts.

Carles Puigdemont var en av många som efter Rajoys tal deltog i en stor demonstration i Barcelona. Efteråt gjorde den katalanske regionpresidenten ett uttalande där han kallade regeringens åtgärder en attack mot demokratin, den värsta sedan förtrycket under diktatorn Francisco Franco.

TT

Fakta: Självstyret och artikel 155

Spanien har 17 regioner med olika grader av självstyre. Artikel 155 i landets grundlag ger centralregeringen rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Efter Kataloniens folkomröstning om självständighet, som var förbjuden av Spaniens författningsdomstol, använder nu regeringen i Madrid för första gången artikel 155.

Artikeln är luddigt formulerad, och lämnar mycket utrymme för tolkningar av vad den tillåter.

Bland tänkbara åtgärder finns att ta över den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra och stänga det regionala parlamentet. Men i det här fallet börjar den spanska regeringen med att ta sikte på den högsta regionala ledningen.

Formellt är det Spaniens senat som, på regeringens förslag, godkänner åtgärderna under artikel 155. Senaten tar upp förslagen och planerar en omröstning på fredag den 27 oktober.

Källa: Reuters

Fakta: Katalonien

Autonom region i nordöstra Spanien.

Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

Huvudstad: Barcelona.

Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,20 procent. För personer i åldern 16–25 år är den 30,46 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.

ANNONS