Ultimatumet till de ukrainska styrkorna: ”Ge upp eller dö”

Under natten till tisdagen förstördes den sista bron till staden Sievjerodonetsk, där det pågår hårda strider. Nu uppges Ryssland kontrollera över 70 procent av staden, och Ryssland uppmanar de ukrainska trupperna att ge upp – eller dö.

ANNONS
|

I Sievjerodonetsk pågår det just nu ”en strid för varje meter” enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Under natten till måndagen förstörde ryska trupper huvudbroarna som leder in till staden, vilket gör det närmast omöjligt att föra in förnödenheter i staden eller att evakuera den civilbefolkning som fortfarande befinner sig där.

Ukrainska styrkor i Sievjerodonetsk måste kapitulera eller möta döden, sade en ledare för separatistiska Folkrepubliken Donetsk (FRD) i östra Ukraina på måndagen.

– De har två alternativ: antingen följa sina kollegors exempel och ge upp, eller dö, säger Eduard Basurin, biträdande chef för Folkmilisen i FRD, uppger det ryska statliga mediet Ria Novosti, vilket CNN rapporterar.

ANNONS

– De har inget annat alternativ.

”Varje meter av ukrainsk mark är täckt av blod”

Enligt guvernören för Luhansk-regionen, Sergej Hajdaj, ska drygt 70 procent av staden dessutom vara under rysk kontroll. I sitt nattliga tal sade Volodymyr Zelenskyj att slaget om Sievjerodonetsk "utan tvekan" kommer att gå till historien som ett av de mest våldsamma på europeisk mark.

Ett ryskt övertagande av Sievjerodonetsk och den närliggande staden Lysytjansk skulle innebära att Ryssland kan kontrollera hela Luhansk-regionen, varav mycket redan kontrolleras av ryskstödda separatister.

– Varje meter av ukrainsk mark är täckt av blod – men inte bara vårt, utan också ockupantens, sa den ukrainska militärens överbefälhavare Valerij Zaluzhnyj i söndags, enligt CBS News.

Den seniora presidentrådgivaren Mikhaylo Podolyak säger att Ukrainas militär behöver "jämvikt i tunga vapen" för att kunna avsluta kriget, och publicerade en lista på Twitter över vad som nu behövs, vilket BBC skriver om.

LÄS MER:Så mycket pengar fick Ryssland under krigets 100 första dagar

LÄS MER:Zelenskyj ber om snabba vapenleveranser

LÄS MER:Alla broar till Sievjerodonetsk förstörda

LÄS MER:Hårda strider i viktig stad – kemfabrik i brand

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS