Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ukrainskt stödprogram på plats

Ett nytt IMF-program med villkorade nödlån till Ukraina är på plats. Totalt rör det sig om cirka 150 miljarder kronor.
-Jag älskar det, utropar Ukrainas finansminister Natalie Jaresko, till journalister när hon inför ett möte med statsminister Stefan Löfven i regeringskansliet i Kiev, Ukraina, får frågan om vad hon tycker om beskedet om det svenska nödlånet.

En del detaljer kvarstår kring det svenska lånet, som enligt Löfvens erbjudande kan uppgå till 100 miljoner dollar (cirka 860 miljoner kronor). Först ska det godkännas i riksdagen. Dessutom ska räntan Sverige tar ut av Ukraina fastställas i fortsatta samtal mellan Kiev och Stockholm.

Akuta problem

Planen är att den första utbetalningen sker i början av 2016. De akuta ekonomiska problemen i Ukraina - recession, hyperinflation, en valuta i fritt fall och ett banksystem där nästan 50 banker har gått omkull eller tagits över av centralbanken på ett år - ska i första hand lösas med IMF-pengarna.

Jaresko räknar med att kanske 60 procent av IMF-lånen betalas ut redan i år och de första delutbetalningarna bara inom några dagar.

Vad gäller det svenska lånet betonar hon att storleken inte är det viktiga. Den diplomatiska signalen är minst lika avgörande, bland annat då den kan få andra likasinnade länder att också bidra.

Löfven säger att det svenska lånets koppling till IMF-programmets villkor och reformkrav ger ett visst skydd, vad gäller risken för att Ukraina inte ska klara av att betala tillbaka pengarna.

TT: Subventionerad ränta, vad betyder det?

-Det betyder att man betalar inte helt och hållet marknadsmässig ränta. Det är en sådan sak som ska förhandlas.

Någon nollränta är dock inte aktuell, enligt Löfven, som under ett hektiskt dygn i Kiev - präglat av mediefrågor om det uppsagda avtalet om försvarssamarbete med Saudiarabien - träffade såväl landets president Petro Porosjenko och premiärminister Arsenij Jatsenjuk.

För lite har skett

På en gemensam presskonferens med Porosjenko förklarade Löfven att han tror det behövs förlängda eller till och med skärpta sanktioner mot Ryssland, för att öka trycket för att avtalet om eldupphör i Ukraina från februari efterlevs i östra Ukraina.

-För lite har skett hittills, sade Löfven.

Frågan kommer att diskuteras på nästa EU-toppmöte.

Porosjenko passade samtidigt på att slå ett slag för att FN:s säkerhetsråd ger mandat till fredsbevarande trupper i landet.

-Det vore ett bra alternativ, sade Löfven, som dock inte ville utlova svenska soldater till kriget, som har skördat 6 000 dödsoffer på ett år. -Vad gäller svensk deltagande fattar vi alla sådana beslut från fall till fall.