Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ukrainska soldater vittnar om stor brist på vapen

Ryssland har betydligt fler vapen vid den östra frontlinjen, säger sårade ukrainska soldater i ett reportage av nyhetsbyrån Hromadske.
Enligt en av dem har Ryssland 20 artillerigranater för varje ukrainsk – utöver alla andra vapentyper de också är numerärt överlägsna i.

Sedan Ryssland omdirigerade sina trupper till östra Ukraina har striderna varit hårda. President Zelenskyj har tidigare uppgett att mellan 60-100 ukrainska soldater dör varje dag, och slaget om Donbass-regionen beskrivs som avgörande för krigets framtida riktning.

Kanske allra värst har det varit i staden Sievjerodonetsk, som under de senaste veckorna både fått utstå kraftig artilleribeskjutning och strider ”gata för gata” inne i stadens centrum.

Ryssland kontrollerar stora delar av staden och har förstört alla flyktvägar ut, men de ukrainska soldaterna rapporteras fortfarande bjuda på motstånd – men hur länge de mäktar med återstår att se.

Ryssland överlägset i vapenkraft

För att jämna ut oddsen har Ukraina, sedan invasionen den 24 februari, vädjat till omvärlden om vapen. Men trots att länder har radat upp sig för att bistå är Rysslands arsenal fortsatt övermäktig, enligt sårade ukrainska soldater som nyhetsbyrån Hromadske intervjuat vid ett sjukhus nära frontlinjen.

En soldat säger att Ukrainas artilleri helt enkelt ”inte är tillräckligt” mot Rysslands. På frågan om hur situationen är vid frontlinjen svarar en annan soldat, som skadades av en landmina när han färdades i ett stulet ryskt pansarfordon, att allt är ”jävligt dåligt.”

– Jag vet inte den exakta siffran, men vi har en artillerigranat mot runt 20 av deras, säger han och fortsätter:

– Och då pratar jag bara om artilleri för bombardemang. Jag nämner inte ens klusterprojektilerna som de översvämmar oss med, fosforammunitionen och så vidare.

När reportern frågar om han har något hopp om att västerländska vapen ska nå Donbass svarar han först skrattande att ”vi väntar”.

– Den enda presenten jag fått var från våra ryska bröder. Jag blev sprängd inuti den, fortsatte han.

Kämpar mot sabotörer

Enligt soldaten går Rysslands taktik ut på att först beskjuta sina mål i en eller två dagar, innan de avancerar med sabotage- och spaningstrupper. Trots att de ukrainska trupperna ofta lyckas stå emot kommer de ryska alltid tillbaka.

– Vi slår ner dem, de retirerar, skjuter mot oss i en dag och avancerar sen igen, säger han.

Hans kamrat säger å sin sida att Ryssland artilleribeskjutning sker urskillningslöst, och ofta ”i dagar”.

Han berättar även om ett tillfälle då hans kompani skulle ersätta ett annat. Under truppförflyttningens gång besköts de av ”stridsvagnar, flygplan, helikoptrar och missiler”, säger han.

– De slösar ammunition på oss. Och vi väntar väl bara på att de ska få slut på mer, antar jag.

Nedan kan ni ta del av ett utdrag ur Hromadskes reportage, som delats vidare av Euromaidan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.