Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under måndagen rullade en ukrainsk stridsvagn in i Donetsk-regionen.  Bild: Francisco Seco
Under måndagen rullade en ukrainsk stridsvagn in i Donetsk-regionen. Bild: Francisco Seco

Ukrainska soldater uppges vara utmattade

Den senaste tiden har flera internationella medier rapporterat om att de ukrainska soldaterna är utmattade efter att ha blivit utsatta för konstant beskjutning och levt under svåra förhållanden. 19-åriga Maxsym Lutsyk berättar för BBC News hur kriget har förändrat honom.
– Det är väldigt svårt att förstå att några av dina vänner dött i dina armar, säger han i intervjun.

Den 19-åriga Maxsym Lutsyk från Ukraina pausade studierna på universitetet och anmälde som frivillig för att kriga mot Ryssland. I förra veckan tog han sig från Donbass till Bachmut för att möta upp BBC News reporter och berätta om dagarna i kriget.

Han berättar bland annat hur stridsvagnar besköt mot hans enhet omkring 25 gånger om dagen, när de kämpade för att behålla kontrollen över en position i staden Rubizjne som ligger i östra Ukraina. Tio till femton ukrainska soldater skadades och en av hans vänner dog under en av attackerna.

Till slut kunde de inte hålla emot längre och positionen ska sedan ha fallit i Rysslands händer, berättar han.

”Det är svårt att förstå”

– Det var ett helvete. Det fanns inga bra positioner att försvara. Vi hade varit i skyttegravar, ibland i skyddsrum från Sovjettiden och i en brandstation, berättar han för BBC News.

Flera unga ukrainare anmälde sig som frivilliga när kriget bröt ut den 24 februari, och BBC News reporter skriver att de flesta såg ut att vara unga pojkar som skulle bege sig i väg till en festival. Människors liv vändes upp och ned, men när Maxsym Lutsyk får frågan om hur kriget har förändrat honom har han svårt att formulera orden.

– Jag kan ännu inte ge dig ett exakt svar, det är väldigt svårt att förstå att några av dina vänner dött i dina armar. Det är svårt att leva med det faktum... och när vi lämnade Rubizjne var det svårt att ta in att vi hade förlorat kampen, berättar han.

Käihkö: Måste kunna hantera känslorna

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Ilmari Käihkö, docent och universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, att det inte är ovanligt att människor som befinner sig i krig blir utmattade.

– Kamrater dör och blir sårade, man måste döda andra vilket för de flesta inte är en lätt sak. Det vi ofta glömmer i väst är att krigföring är mycket fysisk, att strida innebär att springa och skjuta. Det är mycket adrenalin, rädsla och även glädje och man måste kunna hantera känslorna, säger Käihkö.

Vidare berättar Käihkö att det är svårt att fortsätta strida när ens liv hänger på skydd, mat, vatten, sömn och ammunition. En brist på dessa saker påverkar stridsmoralen, menar han.

Överstelöjtnant Peter Lidén tror dock att det är värre på den ryska sidan eftersom de inte har haft samma motivation från start och lider av större förluster, samt att ryska befälhavare inte har tagit samma hänsyn till sina soldater.

LÄS OCKSÅ: Drivmedelspriserna kan höjas ännu mer efter EU:s nya sanktionspaket mot Ryssland

LÄS OCKSÅ: Ryssland kommer inte att ge sig

LÄS OCKSÅ: Så kan kriget fortsätta om Ryssland tar Sievjerodonetsk

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.