Skadade ukrainska soldater vårdas i en buss som gjorts om till fältsjukhus i regionen Donetsk den 22 mars.
Skadade ukrainska soldater vårdas i en buss som gjorts om till fältsjukhus i regionen Donetsk den 22 mars. Bild: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ukrainsk general: Snar motoffensiv i Bachmut

Ukraina kommer snart att gå till motoffensiv i Donetsk, hävdar en ukrainsk general.
Samtidigt säger den tidigare ryske presidenten Dmitrij Medvedev att ett gripande av Vladimir Putin skulle innebära en krigsförklaring.

Ryssland är fortsatt inställda på att inta Bachmut till vilket pris som helst – trots betydande förluster i manskap, utrustning och styrka, uppger general Oleksandr Syrskyj i ett inlägg på Telegram.

"Mycket snart kommer vi att dra nytta av den här möjligheten, som vi gjorde i närheten av Kiev, i Charkiv, Balaklija och Kupjansk", skriver han, syftandes på tidigare lyckade ukrainska motoffensiver.

Striderna om Bachmut i regionen Donetsk har pågått i månader och beskrivs ofta som de hårdaste och blodigaste sedan krigets start. Både den ukrainska och den ryska sidan har förlorat betydande resurser i kampen om staden. Enligt bedömare överskrider dock stadens symboliska värde vida det strategiska.

Tidigare i veckan hävdade Jevgenij Prigozjin, chef över Wagnergruppen vars legosoldater strider i Bachmut, enligt AFP att hans styrkor kontrollerar runt 70 procent av staden.

Under torsdagen besöker president Volodymyr Zelenskyj länet Cherson som delvis kontrolleras av Ryssland.

"Jobbresa till Cherson. Byn Posad Pokrovske där hus och civil infrastruktur förstörts som ett resultat av Rysslands invasion. Jag pratade med lokalbefolkningen och deras problem och behov", skriver Zelenskyj på Facebook.

Många döda i drönarattack

Under torsdagen kom också rapporter om att antalet döda och skadade stiger efter gårdagens ryska attacker mot en rad ukrainska städer.

Minst nio personer dödades i ett drönarangrepp mot staden Rzjysjtjiv i den ukrainska huvudstadsregionen, rapporterar det ukrainska public service-bolaget Suspilne. Enligt uppgift träffades en skola och en studentbostad.

I Kramatorsk dödades två personer av rysk beskjutning under onsdagen, och i Zaporizjzja träffades två niovåningshus i en robotattack. Minst en person dödades och 33 skadades, bland dem flera barn, enligt myndigheterna.

Internationella brottmålsdomstolens utfärdade arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin väcker fortsatt känslor i Moskva.

"Krigsförklaring"

Skulle Putin gripas utgör det en casus belli – en anledning till att inleda krig, säger Dmitrij Medvedev, Rysslands tidigare president och nu vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

– Tänk er bara – en sådan situation kommer uppenbarligen aldrig att inträffa men ändå, låt oss föreställa oss att det händer. En sittande president i ett kärnvapenland kommer till, säg, Tyskland och grips. Vad innebär det? En krigsförklaring mot Ryssland. I så fall kommer alla våra vapen riktas mot (tyska parlamentet) Bundestag, förbundskanslerns kontor och så vidare, säger Medvedev under en pressträff.

Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag utfärdade i fredags en arresteringsorder mot Vladimir Putin; ett beslut som har vunnit stöd av Ukrainas allierade i väst. Bland annat har Tysklands justitieminister Marco Buschmann sagt att Berlin måste följa ICC:s beslut och gripa Putin om han befinner sig på tyskt territorium.

Fakta: ICC

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har sitt säte i Haag i Nederländerna. Den dömer i mål om krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord.

ICC inledde sin verksamhet 2002 och är ett komplement till Internationella domstolen i Haag (ICJ). ICJ dömer i mellanstatliga tvister och ICC dömer individer som har begått krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten eller varit medskyldiga i folkmord.

Domstolen aktiveras genom att en internationellt utsedd åklagare får en misstänkt person utlämnad från ett land där brottet begåtts, från det land där vederbörande är medborgare eller från ett tredje land om samtycke finns från någon av de två förstnämnda staterna.

När ICC kom till sågs det som en milstolpe i strävan för ett internationellt rättssystem. Men med åren har den allt mer kommit att kritiseras, bland annat för att vara politiserad. Det har också förekommit kritik mot att en övervägande del av dess arbete har riktats mot Afrika.

USA har återkommande motsatt sig domstolens arbete. 2020 riktades amerikanska sanktioner mot ICC-åklagaren Fatou Bensouda när hon ville utreda möjliga krigsbrott under USA:s krig i Afghanistan.