Ukrainska soldater på väg att stiga på ett tåg i Kramatorsk på torsdagen.
Ukrainska soldater på väg att stiga på ett tåg i Kramatorsk på torsdagen. Bild: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ukrainas vädjan från tåget: Skicka stridsflyg

De första stridsflygplanen från väst har skickats till Ukraina – som gärna vill ha fler.
Från ett tåg genom stridszonen vädjar president Volodymyr Zelenskyj till EU om ännu mer stöd.

Den ukrainske statschefen kopplades upp från ett rullande tåg för att tala direkt till EU:s stats- och regeringschefer vid deras toppmöte i Bryssel på torsdagen.

Fem tunga önskemål framfördes: långdistansrobotar, stridsflyg, fler sanktioner, stöd för Ukrainas fredsplan och förhandlingar om EU-medlemskap.

– Skynda på leveransen av vapen, annars drar kriget ut på tiden, ska Zelenskyj ha sagt, enligt en diplomatkälla i Bryssel till nyhetssajten Politico Europe.

Plan på väg

Samtidigt har de fyra första stridsflygplanen från Slovakien anlänt till Ukraina. Landets premiärminister Eduard Heger tror att de senaste dagarnas beslut från Slovakien och Polen om att skicka plan kommer att följas av fler.

– Det här är till för att skydda invånarna i Ukraina. Det här är ingen eskalering – de enda som eskalerar är Ryssland, säger Heger i ett kort pressframträdande mitt under toppmötet.

I sitt gemensamma uttalande om Ukraina välkomnar EU-ländernas ledare bland annat uppgörelsen från i måndags om att inom ett år leverera en miljon artillerigranater till Ukraina och gemensamt köpa ammunition – både till Ukraina och för de egna lagren.

Ukrainska barn

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har samtidigt dragit igång ett initiativ tillsammans med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki för att få tillbaka de ukrainska barn som förts till Ryssland under kriget. Inledningsvis ska en särskild konferens hållas för att undersöka läget.

– Det här är en förskräcklig påminnelse om de mörkaste tiderna i vår historia. Det är ett krigsbrott, säger von der Leyen med barsk min på presskonferensen efter mötet.