Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vädjade om mer hjälp från omvärlden under sitt möte med Natos och partnerländernas utrikesministrar. Bild: Olivier Matthys
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vädjade om mer hjälp från omvärlden under sitt möte med Natos och partnerländernas utrikesministrar. Bild: Olivier Matthys

Ukrainas utrikesminister: "Hjälp oss innan det är för sent"

EU-kommissionens ledning väntas till Kiev på fredagen för samtal med president Volodymyr Zelenskyj. De nya sanktioner som införs mot Ryssland motsvarar inte vad han efterlyser. Han är också i bråk med Ungerns premiärminister.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen åtföljs av utrikeschefen Josep Borrell. Besöket sker i ett läge av kriget där de ryska förbanden har dragit sig tillbaka från huvudstaden och upp mot gränsen mot Belarus och lämnat död och förödelse efter sig.

På torsdagen fortsatte dock ryska angrepp med artilleri och robotar mot städer längre österut inför vad som befaras vara en stor offensiv. Samtidigt upprepade Volodymyr Zelenskyj sin maning till väst om ekonomiska sanktioner som är tillräckligt stränga för att tvinga Moskva att avsluta kriget.

– Den demokratiska världen måste sluta köpa rysk olja och skära av ryska banker från det internationella finanssystemet, sade han och tillade att ekonomiska hänsyn inte bör påverka straff för civila mord som västvärlden fördömer som krigsförbrytelser.

Det femte sanktionspaket som EU-ministrarna diskuterade på torsdagen blir dock inte så långtgående som Zelenskyj vill. Tyska tjänstemän ser olja som en möjlighet för ett framtida paket, men det är fortfarande oklart när det kommer att ske. Ungern är emot oljesanktioner. Landet har gjort klart att ledarna måste diskutera eventuella ytterligare energisanktioner vid ett EU-toppmöte.

Orbán drar en "röd linje"

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán drar en "röd linje" för sanktioner. Han har, enligt politico.eu, gjort klart att han kommer att blockera straffåtgärder riktade mot rysk olja och gas med tillägget att det skulle döda Ungern.

Orbán meddelade i veckan han är redo att betala för rysk gas i rubel om Moskva frågade, enligt hans talesman.

Detta beskriver Ukrainas utrikesministerium, enligt Reuters, som en "ovänlig handling". Talesmannen Oleg Nikolenko sade: "Om Ungern verkligen vill hjälpa till att avsluta kriget, så gör man det här: sluta förstöra enigheten i EU, stödja nya antiryska sanktioner, ge militär hjälp till Ukraina och inte skapa ytterligare källor till finansiering av Rysslands militärmaskin. Det är aldrig för sent att hamna på rätt sida av historien."

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó har bekräftat att bränsle till Ungerns kärnkraftverk har anlänt med flyg från Ryssland. Den ryska attacken mot Ukraina har gjort transporter på järnväg omöjliga. Han har upprepat att Ungern inte stöder förslag om europeiska energisanktioner mot Ryssland. Även sanktioner mot aktiviteter relaterade till kärnenergi skulle vara en "röd linje" för Ungern.

Viktor Orbán har nära band till Vladimir Putin trots medlemskapen i EU och Nato. Efter ungrarens jordskredsseger i det nationella valet förra helgen ska han ha gratulerats av den ryske presidenten.

Stridsvagnar och drönare till Ukraina

Det militära stödet till Ukraina ökar, bland annat med pansarbekämpande drönare från USA och stridsvagnar från Tjeckien. På torsdagen hade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba tre önskemål inför mötet med Natos och partnerländernas utrikesministrar i Bryssel, däribland Ann Linde:

– Min agenda är väldigt enkel. Det är bara tre saker på den: Vapen, vapen, vapen. Ju fler vapen vi får och ju snabbare de anländer till Ukraina, desto fler människoliv kan sparas och fler städer och byar behöver inte förstöras. Och det blir inga fler Butja, sade hade med anspelning på förstaden till Kiev där en massaker på civila chockat omvärlden.

Överlevande i Butja utanför Kiev väntar på humanitär hjälp efter upptäckten av massakern som chockar omvärlden med bilder av krigets grymhet. Bild: Efrem Lukatsky
Överlevande i Butja utanför Kiev väntar på humanitär hjälp efter upptäckten av massakern som chockar omvärlden med bilder av krigets grymhet. Bild: Efrem Lukatsky

Vid mötet varnade han för omfattningen av alla förestående ryska angrepp på Donbass kommer att påminna Natos allierade om andra världskriget. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade efteråt utan detaljer att medlemsländerna är beredda att göra mer.

– Jag tvivlar inte på att vi får militär hjälp, men när vi får det är avgörande, sade Kuleba vid en presskonferens. Antingen hjälper ni oss nu – och jag pratar om dagar, inte veckor – eller så kommer hjälpen för sent, och många människor kommer att dö. Vi hinner inte vänta.

G7-ministrar fördömde Rysslands "brutala krig"

Utrikesministrar från världens största ekonomier G7 fördömde på torsdagen Rysslands "brutala krig" i Ukraina efter att ha träffat Kuleba. I ett uttalande sa ministrarna att "massakrer" som utfördes i Butja och andra delar av Ukraina var allvarliga brott mot internationell lag

LÄS MER: Död och total förödelse i ukrainska Borodjanka

LÄS MER: Härifrån bombarderade ryssarna Butja, Irpin och Kiev

LÄS MER: Myroslava och Svitlana, 21: ”Redo att döda ryssarna”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.