Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ukrainas öde präglade toppmöte i Berlin

Krisen i Ukraina hängde tung över mötet mellan statsminister Stefan Löfven och den tyska förbundskanslern Angela Merkel i Berlin. -Vi måste respektera våra gränser. Det är en lärdom från andra världskriget, sade en engagerad Merkel efter mötet med Löfven.

Över en arbetslunch i riksdagskvarteren i Berlin var de två överens om att militär makt måste undvikas, men att pressen på Ryssland, president Vladimir Putin och separatisterna i östra Ukraina måste öka.

De diplomatiska försöken att nå en vapenvila och en fredlig lösning har drivits av Merkel. Med frenesi har hon pressat fram ett avtal i förhandlingarna som hölls i Vitrysslands huvudstad Minsk. Men spelet är högt för att undvika att en politisk och ekonomisk ny järnridå skapas i Euroasien.

-Europa måste stå enat, sade Merkel och vände sig direkt till Löfven.

De två konstaterade att Europa inte får ge vika och att man kan tvingas att omprioritera till hårdare insatser mot Putin vars namn inte nämndes.

-Vi är överens om att vara bredda att förlänga sanktioner mot Ryssland, sade Löfven vars besök på onsdagen var en viktig markering för att visa att Sverige står bakom Merkel.

Invid muren

Mötet mellan de två var symboliskt laddat, i regeringsbyggnaden Bundeskanzleramt, mitt emot riksdagen i Berlin och där muren mellan öst och väst en gång visat kalla krigets stridslinje.

Från balkongen i byggnaden, innan de realpolitiska frågorna behandlades, tog de två några minuter till att reflektera över risken att en ny mur byggs upp mellan öst och väst. Merkel pekade mot forna Östberlin, mot det stängda kommunistiska landet och visade var hon bott.

-Det är klart att hennes historia har betydelse - hur viktigt det är att vi inte kommer tillbaka dit, konstaterade Löfven när han kom fram till den minnesplats där en bit av Berlinmuren står kvar. -Ingen mur kan stänga in folk, fortsatte Löfven.

Löfven och hans närmaste rådgivare fortsatte senare till det judiska museum där vindlande gångar, betongstoder och svindlande ljus visar på den terror som Europas judar utsattes för under nazismens Förintelse.

"Vi får inte vara naiva"

Statsministern tittade länge, skakade på huvudet och samlade tankarna inför historier om förföljelse och död som visas genom små föremål och berättelser.

-Vi får inte vara naiva. Nu är det 70 år sedan Auschwitz, men fortfarande ser vi hat och attacker, inte minst mot judar, konstaterade en samlad Löfven.