Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lojaliteten prövas när president Donald Trump ställs inför världsledarna i i Buenos Arlires. Bild: Alex Brandon
Lojaliteten prövas när president Donald Trump ställs inför världsledarna i i Buenos Arlires. Bild: Alex Brandon

Ukrainakris kastar skugga över G20-mötet

Under ett enormt säkerhetsuppbåd samlas på fredagen världens mäktigaste ledare i Argentina för ett G20-möte. En känslig fråga är den akuta krisen i Ukraina, men även handelskrig och journalistmord.

Omkring 22 000 poliser och annan säkerhetspersonal är inkallade för att bevaka tvådagarsmötet i Buenos Aires. Det blir tionde G20-mötet sedan 2008, mitt i finanskrisen.

Som vanligt kretsar mycket kring USA:s president Donald Trump. Om vilka han ska träffa, vad han ska säga och göra. Han kommer med delegation, fordon och beväpnade helikoptrar i 10 flygplan. Secret Service har redan varit på plats med personal i snart två veckor.

De argentinska säkerhetsstyrkorna kommer att få hjälp av amerikanska flygplan, utrustade med system för varning, kontroll, stridsledning och luftbevakning. Det amerikanska säkerhetsdepartementet bidrar med mobila insatsgrupper och dataunderstöd.

Stora förväntningar ställs på Trumps andra enskilda möte med Rysslands president Vladimir Putin efter det första som hölls i Helsingfors i somras. Men det kan vara i fara efter Rysslands ingripande mot ukrainska marinfartyg i söndags.

Utsatt för ny kritik kommer president Vlarimiir Putin till G20-mötet i Argentina.. Bild: Alexei Nikolsky
Utsatt för ny kritik kommer president Vlarimiir Putin till G20-mötet i Argentina.. Bild: Alexei Nikolsky

Det skedde i Kertjsundet, som är nålsögat till omvärlden för de ukrainska hamnarna vid Asovska sjön. De är både politiskt och ekonomiskt viktiga. Men nu utnyttjade Ryssland sin nya bil- och järnvägsbro över sundet mellan den annekterade Krimhalvön och det ryska fastlandet för att spärra av trafiken. Fartygen besköts och besättningsmännen togs till fånga. De hålls i förvar och har visats upp av rysk teve.

Ukrainas president Petro Porosjenko har undertecknat en lag om undantagstillstånd i 10 av landets 27 regioner och talar rom ett invasionshot. Rysslands agerande har fördömts av EU, Nato och av regeringar i FN:s säkerhetsråd.

"Provokation inför presidentval"

Men Moskva skyller på Ukraina och hävdar att fartygen gick in utan tillstånd på ryskt vatten. Vladimir Putin betraktar incidenten som en provokation av president Petro Porosjenko inför det ukrainska presidentvalet i mars nästa år. Det sade han enligt nyhetsbyrån Tass vid ett ekonomiskt forum på onsdagen.

Putin menade att Porosjenko bara ligger på omkring femte plats i opinionsmätningarna och riskerar att inte nå en andra omgång. Då måste han göra någonting och skapa osynliga hinder för oppositionen, säger den ryske presidenten.

Det går inte säga vad syftet är med den ryska aktionen, om det är för att testa Ukrainas och dess allierades förmåga och vilja att agera. Eller ett försök att visa muskler utomlands för att skifta fokus från inrikes problem. Oavsett vilket bryter det inte Rysslands internationella isolering. Tvärtom riskerar Vladimir Putin nya ekonomiska straffåtgärder.

För detta är Sveriges utrikesminister Margot Wallström öppen. Samtidigt uppmanar USA Europa att göra mer för att stödja Ukraina. Amerikanska UD:s talesperson Heather Nauert säger att Washington vill se en tuffare tillämpning av sanktionerna mot Ryssland.

USA:s president säger inför resan till Buenos Aires till Washington Post:

— Jag tycker inte om den här aggressionen. Jag vill inte alls veta av den här aggressionen. Absolut inte, säger han och tillägger:

— Kanske hoppar jag till och med över mötet. Vi får se.

Enligt Putins talesman Dmitrij Peskov fortsatte på onsdagen förberedelserna inför samtalen med Trump. Han tillade att Putins kalender för fredag och lördag var full på grund av G20, bilaterala möten och ett officiellt besök i Argentina.

Bilden på den ensamme vakten är missvisande. Säkerhetsuppbådet är i själva verket enormt kring konferenscentret där världsledarna ska mötas i Buenos Aires.. Bild: Natacha Pisarenko
Bilden på den ensamme vakten är missvisande. Säkerhetsuppbådet är i själva verket enormt kring konferenscentret där världsledarna ska mötas i Buenos Aires.. Bild: Natacha Pisarenko

Men Putin blir inte Donald Trumps enda utmaning. USA för ett ett handelskrig mot Kina och amerikanen har hotat att utvidga det ytterligare. Alla undrar om mötet med Kinas president Xi Jinping i Buenos Aires ska leda till ett genombrott, eller bakslag, för de förhandlingar som har hållits mellan länderna.

En delegation från Saudiarabien kommer i sex flygplan. Den åldrige kungen är anmäld, men det är inte helt säkert att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman dyker upp. Han förnekar att han är hjärnan bakom mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, även om amerikansk underrättelsetjänst — bland många andra — drar en annan slutsats.

Donald Trump har varit försiktig i sina kommentarer. Han har i första hand värnat om affärsförbindelserna, framför allt köp av amerikansk krigsmateriel. Kronprinsen bär även ett ansvar för kriget i Jemen, med amerikanska vapen. Om Trump ger honom ett varmt och hjärtligt återseende skulle det ge ett märkligt intryck. G20 handlar om pengar, men även om moral.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.