Ukraina varnar för humanitär katastrof i Sievjerodonetsk

I den belägrade staden Sievjerodonetsk i östra Ukraina är en humanitär katastrof nära, enligt en regional tjänsteman. Staden uppges vara utan vatten, el och fungerande avloppssystem.

ANNONS

Två veckor efter att ryska trupper tog kontrollen över staden Sievjerodonetsk är läget katastrofalt, enligt en regional tjänsteman. Staden, som ligger i Luhansk-regionen i östra Ukraina, har enligt uppgifter varken vatten, el eller fungerande avloppssystem för tillfället. Det skriver Sky News.

– Ryssarna har fullständigt förstört all kritisk infrastruktur, och de kan inte reparera någonting, säger Luhansks guvernör Sergej Hajdaj.

Före kriget bodde över 100 000 personer i Sievjerodonetsk. Nu uppges endast 8000 invånare finnas kvar.

I veckan påstod Ryssland att de har full kontroll över staden, men Sergej Hajdaj och andra ukrainska tjänstemän säger att deras trupper fortfarande har makten över en liten del av provinsen.

ANNONS

– Luhansk har inte belägrats helt än, även av ryssarna har använt all sin arsenal för att nå det målet, säger Hajdaj.

Han tillägger att intensiva strider pågår i flera byar runt om i regionen, och att ”ryssarna skjuter mot varje byggnad som de tror kan vara en befäst position”.

– De stoppas inte av det faktum att det finns civila kvar där och att de dör i sina hem och trädgårdar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS