Ryssland planerar att ta östra och södra Ukraina.
Ryssland planerar att ta östra och södra Ukraina. Bild: Petros Giannakouris

Ukraina stärker sitt försvar i öst och söder

Ryssland uppges ha omprövat sin krigsstrategi i Ukraina och ska i stället fokusera på att överta regioner i östra och södra delarna av landet, så som Donbass, rapporterar CNN. Och enligt amerikanska och ukrainska tjänstemän väntas Ryssland hålla i en segerparad den 9 maj.

ANNONS
|

Under krigets gång har Ryssland mött ett hårt motstånd och inte kunnat behålla kontrollen över områden i Ukraina som de tidigare har försökt överta, rapporterar CNN som hänvisar till uppgifter från amerikanska tjänstemän.

Det var senast under lördagen som Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Malyar gick ut med att Ukraina återigen tagit kontroll över hela Kiev-regionen.

Under natten till söndag bekräftade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgifterna och sade samtidigt att de nu ska stärka sitt försvar i öst och söder.

– Vi är medvetna om att fienden har omprövat sin strategi och ökat trycket i öst. Hur ser de ryska truppernas mål ut? De vill överta både Donbass och södra Ukraina, sade Zelenskyj i sitt tal.

ANNONS

USA:s källor: Ska ta över öst innan maj

Storbritanniens försvarsdepartement har tidigare också sagt att man har sett att den ryska flygaktiviteten numera är koncentrerad i den sydöstra delen av Ukraina. Men de ryska flygplanen ska fortfarande vara sårbara för luftvärnssystem med kort- och medelräckvidd.

LÄS MER:Ukraina: Hela Kiev befriat från ryska styrkor

Enligt de amerikanska tjänstemännen befinner sig Putin i en allt mer pressad situation – och av just den anledningen väljer han att fokusera på östra Ukraina – där han med större sannolikhet kan uppnå en seger i början av maj.

Uppgifter om en segerdag

Den 9 maj infaller Rysslands segerdag, dagen då Nazityskland gav upp andra världskriget. Högtiden brukar firas under pompa och ståt med en stor militärparad i Moskva.

Enligt amerikanska myndighetskällor är Putin under press för att ha en seger att fira och vill därför använda det traditionsenliga firandet även för att fira ryska framgångar i Ukraina.

LÄS MER:De var sovjetiska medborgare – nu är de Putins måltavlor

Några andra tjänstemän konstaterar samtidigt att det inte är säkert att Ryssland uppnår en seger just den dagen.

– Putin kommer att ha en segerparad den 9 maj, oavsett hur kriget eller fredssamtalen går, sade en europeisk försvarstjänsteman, till CNN.

På torsdagen sade Ukrainas tjänstemän att Putins mål har varit att ha en segerparad för kriget den 9 maj.

LÄS MER:Uppgifter: Putin vet att rådgivarna ljuger för honom

Rysslands president Vladimir Putin överblickar militärparaden för att fira segern i andra världskriget. Bilden är från 2020 då firandet sköts fram till den 24 juni på grund av coronarestriktioner.
Rysslands president Vladimir Putin överblickar militärparaden för att fira segern i andra världskriget. Bilden är från 2020 då firandet sköts fram till den 24 juni på grund av coronarestriktioner. Bild: Sergei Guneyev
ANNONS