Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ukraina: Risk för handelskrig med Ryssland

I morgon tar Ukraina ett steg närmare EU. Ryssland hotar med motåtgärder. Därmed kan konflikten även utvecklas till ett handelskrig. Sveriges ambassadör beskriver följderna.

Frågan om Ukrainas relation till EU ledde till de folkliga protesterna i Kiev för två år sedan när den förre presidenten Viktor Janukovic inte ville skriva på ett associationsavtal med EU.

Han tvingades avgå och lämna landet. I efterspelet kom det ryska införlivandet av Krim och konflikten i östra Ukraina.

Nu kommer ett avtal trots allt till stånd och gäller från årsskiftet.

Det har fått Ryssland besluta upphäva frihandeln med Ukraina. Svaret från Kiev kom på julafton: det ukrainska parlamentet ger regeringen rätt att införa handelsembargo mot Ryssland.

Sveriges ambassadör i Ukraina, Andreas von Beckerath, har följt utvecklingen på plats hela tiden, i händelsernas centrum.

Vad betyder det nya avtalet för Ukraina?

- Associeringsavtalet mellan EU och Ukraina är ett av EU:s mest långtgående och ambitiösa avtal med en icke-medlem någonsin. Frihandelsdelen av avtalet kommer att stärka handelsförbindelserna mellan EU och Ukraina: nästan alla tullar och varukvoter kommer att avskaffas och de ukrainska regelverken kommer att harmoniseras med EU:s. Det kommer kort sagt att bli betydligt lättare att handla med Ukraina.

Ryssland hotar med embargo och trappar därmed upp den ekonomiska krigföringen. Hur viktigt är handelsutbytet med Ryssland för Ukraina idag?

- Handeln mellan Ukraina och Ryssland har minskat betydligt under de senaste åren. Sedan 2011 har handelsutbytet sjunkit med 70 procent. De åtgärder som Ryssland kommer att införa vid årsskiftet mot Ukraina, bland annat i form av att Ryssland slutar tillämpa sitt frihandelsavtal med Ukraina, kommer därför att ha en mer begränsad effekt på den ukrainska ekonomin än vad som hade varit fallet för ett par år sedan.

- Det kan dock slå hårt mot enskilda sektorer och företag som handlar mycket med Ryssland, och på kort sikt kan Ukraina förlora upp till en miljard dollar i uteblivna handelsintäkter enligt oberoende bedömare.

Kan det nya avtalet bli en vändpunkt för Ukrainas ekonomiska utveckling och därmed också bidra till annan nödvändig samhällsutveckling, inte minst gällande korruption?

- Avtalet kan inte ensamt vända Ukrainas ekonomiska utveckling, men det kommer definitivt att stärka arbetet med de reformer som krävs för att landet ska vända den negativa ekonomiska trenden och integrera sig närmare med EU.

- Det kommer också självklart att gynna den ukrainska ekonomin att landet nu har tillgång till världens största marknad, det vill säga EU:s inre marknad med 500 miljoner konsumenter.

- För att bekämpa korruptionen krävs dock också betydligt bredare insatser som måste komma från ukrainarna själva, på alla nivåer, Inte minst måste rättssektorn reformeras och förtroendet för domstolarna och åklagarväsendet stärkas.

Samtidigt består konflikten om det annekterade Krim och det separatistkontrollerade östra Ukraina. USA kommer aldrig att erkänna Rysslands försök att annektera Krim, sa USA:s vice president Joseph Biden på besök i Ukraina nyligen. Kan Krim åter bli en fungerande och integrerad del av Ukraina, tror du?

- Den olagliga ryska annekteringen av Krim är ett tydligt brott mot folkrätten. Höstens energi- och varublockad mellan det ukrainska fastlandet och Krim visar att detta är en fråga som kommer att stanna kvar högt upp på den ukrainska dagordningen.

- Det är emellertid svårt att sia om hur lång tid det kommer att ta innan Krim kommer att kunna återintegreras i Ukraina.

Vilken är din lägesbild av hur det går med genomförandet av det så kallade Minskavtalet om en fredlig lösning på konflikten? Vad blir nästa steg?

- Vapenvilan är bräcklig och perioder av relativt lugn kan snabbt vändas till ökade stridigheter i denna konflikt, som hittills har krävt mer än 9 000 människoliv.

- Vi har sett ett visst tillbakadragande av tunga vapen, men denna process är ofullständig. Humanitära organisationer och internationella observatörer får fortfarande inte full tillgång till konfliktområdet.

- Förhandlingar pågår i olika arbetsgrupper om politik, ekonomi, säkerhet och humanitära frågor. En av de svåraste frågorna på kort sikt är genomförandet av lokalval på separatistkontrollerade områden.

- Avgörande för att få ett slut på den väpnade konflikten är dock att Ukraina ges kontroll över sin egen gräns mot Ryssland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.