Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ukraina: "Mordet var rysk statsterrorism"

Mordet på en tidigare rysk parlamentsledamot i Kiev är rysk statsterrorism, enligt Ukrainas president Petro Porosjenko. Han kopplar också ihop händelsen med attentatet mot ett militärt vapenförråd i Donbas i östra Ukraina.

- Det går inte med bestämdhet att säga att det finns en koppling mellan händelserna i det här skedet. Men jag kan bara konstatera att det här är något man på högsta nivå i Ukraina kopplar till Ryssland, både mordet och attentatet mot vapendepån, säger säkerhetspolitiske analytikern Jakob Hedenskog på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Vapenförrådet, som ligger tio mil från stridslinjen mellan armén och separatisterna, utsattes för ett sabotageförsök även 2015. Det innehöll 138 000 ton ammunition för artilleri och stridsvagnar. Ingen skadades vid explosionen, men omkring 20 000 människor evakuerades efteråt, enligt BBC.

Ukrainsk medborgare

Den tidigare ledamoten i statsduman, Denis Voronenkov, sköts ihjäl utanför ett hotell i Kiev på torsdagsförmiddagen. Den misstänkte gärningsmannen och Voronenkos livvakt skadades och fördes till sjukhus, där angriparen senare dödförklarades.

Livvakten, som är anställd i den ukrainska säkerhetstjänsten, har opererats på militärsjukhuset i Kiev. Hans tillstånd är fortsatt allvarligt, enligt riksåklagaren Jurij Lutsenko.

Han utredde tidigare misstänkt korruption inom den ryska säkerhetstjänsten FSB, som han hävdade var ute efter honom.

Men han är också misstänkt för bedrägeri och korruption i Ryssland.

Jakob Hedenskog konstaterar att Voronenkov har bytt sida. Han har kritiserat Rysslands annektering av Krim.

- Det går inte att komma ifrån att han som dumaledamot för Kommunistpartiet röstade för Rysslands annektering av Krim. Han har också jämfört Ryssland med Nazityskland, säger han.

"Absurd anklagelse"

Voronenkov lämnade Ryssland i slutet av förra året och fick ukrainskt medborgarskap. Han bidrog i en utredning som de ukrainska myndigheterna håller på med för att kunna väcka åtal mot landets störtade president Viktor Janukovytj för landsförräderi.

President Porosjenko sade i ett uttalande att "Voronenkov var ett av de främsta vittnena till rysk aggression mot Ukraina, och specifikt Janukovytjs roll i överförandet av ryska trupper till Ukraina" i samband med Majdan-protesterna.

Den ryska regeringens presschef Dmitrij Peskov kallade anklagelserna om rysk inblandning "absurda".