Ukraina fortsätter hävda att roboten i Polen var rysk

Polen och Nato säger att tidiga uppgifter tyder på att roboten som slog ner i polska Przewodow var ukrainsk. Trots det fortsätter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att hävda att Ryssland avfyrade den. Den ukrainska envisheten påverkar relationen med väst, säger en diplomat från ett Natoland till Financial Times.
– De förstör vårt förtroende för dem. Ingen lägger skuld på Ukraina och de ljuger öppet. Det är mer skadligt än roboten.

ANNONS
|

Hela Europa höll andan efter robotnedslaget i den polska byn Przewodow, nära gränsen till Ukraina, på tisdagskvällen. Tidigt kom uppgifter om att roboten, som dödade två personer, var rysktillverkad och oron för vad som skulle hända om det visade sig att Ryssland hade angripit ett Natoland var stor.

Därför var det närmast en lättnad när både Polen och Nato meddelade att allt tydde på att det var en ukrainsk luftvärnsrobot som hade kommit på villovägar under försvaret mot Rysslands massangrepp under dagen. Risken för ett storkrig var över för den här gången.

Samtidigt underströk västledarna att ingen skugga föll över Ukraina. I stället lägger man skulden på Ryssland och menar att händelsen är ett resultat av att landet fortsätter sitt anfallskrig mot Ukraina.

ANNONS

– Jag vill understryka att detta inte är Ukrainas fel. Ryssland bär det yttersta ansvaret, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under onsdagen, utan att gå in på detaljer.

Zelenskyj viker inte från linjen

Men från Ukraina lät det annorlunda. I sitt nattliga tal höll president Volodymyr Zelenskyj fast vid den ursprungliga linjen att det var en rysk robot som hade slagit ner i Polen – ett budskap som delats friskt av ukrainska företrädare på sociala medier efter händelsen blev känd.

– Jag har inga tvivel om att det inte handlar om vår robot, sa Zelenskyj i ukrainsk tv, rapporterar Tagesspiegel.

– Jag tror att det var en rysk robot, baserat på rapporter från vår militär, fortsatte han, och uppmanade Polen att låta ukrainska utredare få tillgång till detonationsplatsen.

Volodymyr Zelenskyj fick snart mothugg. USA:s president Joe Biden, som sedan krigets start stått för omfattande ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina, sköt ner det ukrainska påståendet.

– Bevisen säger något annat, sa Biden till reportrar utanför Vita huset, enligt Sky News.

”Det här börjar bli löjligt”

Det amerikanska mediebolaget CNN rapporterade under onsdagen att ett Natoflygplan kunde följa robotens bana. Timmar efter nedslaget sa Joe Biden att robotens bana gjorde det osannolikt att den avfyrats av Ryssland.

ANNONS

Även Ungern kritiserade president Zelenskyjs uttalande.

– I en sådan situation yttrar sig ledande politiker världen över ansvarsfullt, sa Gergely Gulyas, president Orbans stabschef. Ukrainas president hade fel när han omedelbart skyllde på ryssarna. Det sätter ett dåligt exempel.

Ledare för Natoländer har fortsatt varit tydliga med att stödet till Ukarina ska fortsätta. Men i en intervju med Financial Times säger en anonym Kievbaserad diplomat för ett Natoland att den ukrainska hållningen skadat förtroendet.

– Det här börjar bli löjligt. Ukrainarna förstör förtroendet för dem. Ingen skyller på Ukraina och de ljuger öppet. Det här är skadligare än roboten.

Nu ser det ut som att Ukraina kommer få tillgång till nedslagsplatsen i Polen, rapporterar Der Spiegel.

– Ett polsk-amerikanskt utredningsteam är på plats. om båda parter går med på det, och såvitt jag vet finns inga invändningar från amerikansk sida, kan de snart få sådan tillgång, säger Jakub Kumoch, utrikespolitisk rådgivare till Polens president Andrzej Duda, enligt tidningen.

LÄS MER:Polska bybor skräckslagna: Håller barnen inne

LÄS MER:Svenskt luftvärn ska skydda mot ryska robotar

LÄS MER:Explosion i Polen troligtvis del av ukrainskt luftvärn: ”Inte Ukrainas fel”.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS